„В продължение на 30 години една от най-красивите сгради в

...
„В продължение на 30 години една от най-красивите сгради в
Коментари Харесай

Превръщат част от Тютюневата фабрика „Орел” в хотел

„ В продължение на 30 години една от най-красивите здания в Пловдив тънеше в бедност и съсипия, бе котило на наркомани и скитници. Сега, когато сме на прага да възстановим тази полезност, се сблъскваме с крайни форми на измама и откровенни неистини. Понякога имам възприятието, че в България е по-добре да не правиш нищо, в сравнение с да се опитваш да промениш средата, която всички ние обитаваме ". Възмущението е на предприемача Цветан Пулев, представен от Trafficnews, който е един от притежателите на някогашната тютюнева фабрика на Мирдас и Ставридис в полите на Сахат тепе, а мотивът е внушението, прокарвано от общински консултант от Българска социалистическа партия, че поради градежа, на Сахат тепе се разрушават скали, правят изкопни действия, в нарушаване на Плана за запазване на Дановия рид.

Пулев споделя, че скалите в задния двор на някогашната тютюнева фабрика са били взривявани по времето на социализма, когато там са били построени трапезария и спални за служащите. Сега тези постройки са съборени. "Ние само съборихме постройките и разчистихме терена. Съжалявам единствено, че не снимахме дупките от гърмежите, с цел да видят всички, какво е правено. А това, че къртим тепето са цялостни клевети, защото над хотела има още две улици, на които има издигнати десетки къщи и и кооперации " споделя предприемачът. "Разполагаме с разрешителни от всички институции, съблюдаваме всяка буквичка от предписанията. До този миг няма установено нито едно нарушаване. Очевидно обаче това не се харесва на избрани хора " разяснява той. Доволни са и съседите, които желаят да видят улицата в остарелия ѝ искра.



Самият Пулев признава, че от години е имал фантазия да възвърне старинната постройка и да върне духа на една от най- аристократичните улици на Пловдив - "Ангел Букорещлиев ". Прави го дружно с различен пловдивски предприемач - Илиян Филипов, притежател на транспортната компания ПИМК.

За реставрацията се обръщат към софийската архитектурна компания "Бюро " и пловдивския им сътрудник "RT Consult ". Хотелът се реставрира, запазвайки аристократичната фасада на фабриката, комбиниран с съвременен и грациозен вътрешен дизайн. Проектантите са създали отливки на всички корнизи и присъщи орнаменти на постройката, с цел да ги запазят при строителството. Очаква се хотелът да отвори порти при започване на 2020-та.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР