В продължение на 3 дни ще дискутират зеления преход в

...
В продължение на 3 дни ще дискутират зеления преход в
Коментари Харесай

Тайните на новия Баухаус са скрити в българската възрожденска къща

В продължение на 3 дни ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и съгласуваност. Първият ден на конференцията сложи акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и съгласуваност Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата стопанска система и декарбонизацията, нововъведенията като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH .

" Нашата възрожденска къща е от глина, камък и дърво, и е образец за нулева емисия, в случай че бъде изоставена, ще бъде погълната от земята без вреди за природата ", сподели арх. Кандулкова. По нейни думи възрожденските здания са подчинени на природата, на сезоните, на естетиката и " чардакът няма потребност от климатик ". " Ние би трябвало да разчетем тези правила на генно равнище на материалите, употребявани от предишното, и да ги пренесем в бъдещето ", описа арх. Кандулкова. Според нея зеленият преход и културното завещание на пръв взор си опонират.

" Най-добрият метод да предадем на бъдещето обектите на културното завещание, е да ги използваме дейно и да търсим характерни решения за тяхната енергийна успеваемост, само че намесата - т.е. фасадите и други реконструкции, не би трябвало да ощетяват цената на културните монументи ", настоя тя.

" Новият европейски баухаус носи паметното име на немската школа от преди 100 години " Баухаус ", която в предишното е сродила занаятите с естетиката на модернизма. Днес новият баухаус се пробва да съчетае потребното с красивото и устойчивото, и да сплоти изкуство, занаяти, технологии и напредък, които модернизират света напред ", сподели арх. Анета Василева, архитектурен критик, учител в УАСГ, създател на Фондация " Ново архитектурно завещание ". По нейни думи строителството е най-големият производител на боклуци в света, по тази причина основната дума в тази промишленост е зелен преход.

Искра Михайлова, заместник-председател на групата " Обновена Европа " (Renew Europe) в Европарламента, изясни, че Европейската комисия гледа на новия европейски баухаус не като на украса, а като отговор на естествените потребности и стремежи на актуалния европеец да живее по нов метод - по-близо до природата, да опазва околната среда, в синхрон с културното завещание и да бъде обкръжен от нов дизайн. Тя описа, че се основава законодателство, което да извършва желанието на европееца да живее нов метод на живот.

" Иновационният хъб ще построява потенциал и гении, ще основава предпоставки за българските предприятия да тестват цифровите артикули преди да поръчат, ще обезпечи финансиране и ще даде достъп до партньорски организации от Европа ", сподели Мария Накова, икономист и началник на " Европейския дигитален иновационен хъб " в строителството (ЕЦИХ). По нейни думи услугите са безвъзмездни и всеки бизнесмен от бранша е добре пристигнал.

Ани Коджабашева, публицист и деятел на фондация " Колективът ", деен сътрудник на новия европейски баухаус, описа, че фондацията свързва доста и разнообразни звена, участници в зеления преход. " Ние работим с локалните хора, с общините, с бизнеса, с институциите, с Българска академия на науките и всички разбираме зелената договорка друго, само че концепцията е, че работейки дружно, ние реализираме промени в градската среда ", сподели Коджабашева. По нейни думи, излизайки от офисите си на открито, екипът от архитекти, дизайнери, стилисти, създатели на " Колективът " реализират триумфи.

Адрияна Събева, съосновател на организацията за градски трансформации " Градоскоп " и създател на организация за връзки " Имп-акт ейджънси " (Imp-Act Agency), сподели, че ние всички управляваме градовете дружно и полезностите на новия европейски баухаус са заложени в трансформациите.

" Проектът ни " Зеленият преход на гарите " е самодейност за развиване на градските терени, която застъпва мотото " красиво, стабилно и дружно ", описа Събева.

Кирил Райчев, финансов специалист и ръководител на " Алианс за енергийна успеваемост ", показа, че технологиите са основни за създаване на енергийна успеваемост. " Зеленият преход е въпрос на ефикасни резултати на енергийна промяна, декарбонизация и други. При доставката на услуги би трябвало да се подсигурява успеваемостта, което значи, че контактът сред компанията реализатор и жителите на постройката би трябвало да бъде до края на виталния им път. Затова е редно дигитализацията да бъде превърната в актив в този бранш, с цел да помогне на тази противоположна връзка ", описа Райчев.

Арх. Христо Станкушев, създател и шеф на студио " 7561 архитекти " и модератор на събитието, пожела на всички участници по-чести срещи за обмяна на опит, хрумвания и познания за по-бързото осъществяване на новия Баухаус на родна земя.

Събитието е проведено от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с план ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Енергео, Българска банка за развиване, Електроенергиен систематичен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт " Големи данни в интерес на интелигентното общество " (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни потребители " (БФИЕК), Kaufland.

Green Week 2023 се реализира с медийната поддръжка на Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР