В пробите, взети вчера от реката, която се влива в

...
В пробите, взети вчера от реката, която се влива в
Коментари Харесай

Отравянето на водата е с нитрати и амониев азот, до края на деня пускат водата в Димитровградско

В пробите, взети през вчерашния ден от реката, която се влива в Марица, има потвърдени високи стойности на нирати и нитрити, както и на амониев азот , надвишаващи допустимите правила. Той обаче не посочи в какви количества са били открити тези субстанции. Оказа се, че се чакат и още резултати за съществуване на " още няколко тежки метали " във водата . До обяд би трябвало да излязат междинни проби за три водоизточника към Димитровград, в случай че резултатите са положителни, те ще бъдат пуснати и жителите в региона (8 села) ще имат вода до края на деня. Тя обаче няма да става за пиянство и готвене . Това сподели здравният министър Костадин Ангелов на специфична конференция, който беше изпратен от премиера Бойко Борисов на място в Хасковско.
За пиянство в засегнатите региони ще бъде обезпечена 80 т. минерална вода, доставена от БЧК и още 80 т, снабдена от управата в Хасково. 
Припомняме, че водата в 48 обитаеми места беше спряна, поради отровени 28 крави от водите на река Марица. Властите не споделят какво е веществото, нито от по какъв начин е попаднало в реката. По данни на Българска национална телевизия става дума за нитрати - 360 пъти над нормите. До момента се твърди единствено, че отравянето е локално. Няма заплаха за популацията към региона на случая. По случая към момента тече следствие. БАБХ би трябвало да дефинира определи по какъв начин да обезщети стопанина за мъртвите животни.
Пускат водата в Димитровградско, работят предпочитано по Свиленград и Симеоновград
" Чакаме междинни резултати от няколко водоизточника, когато са подготвени и са в норма, започваме да пускаме водата от тези водоизточници. Нека хората да знаят, че чакаме, водата, която ще бъде пусната да не е бистра, да е замътена , поради това, че известно време няма вода по водопроводната мрежа. Има възможност и да има повреди поради повишението на налягането с стартирането на водата. Първите извори, които ще бъдат пуснати са Райново, Злато поле и Брод. Когато те бъдат пуснати - Димитровград и близките села напълно ще бъде захранен с вода. Приоритетно работим Свиленград , тъй като знаем, че там има най-сериозни усложнения и в Симеоновград . И сега, когато сме подготвени с междинните резултати пускаме и последователно в останалите места. " Това сподели здравният министър.
" Искам да кажем на всички хора, които ще получат в този момент вода, че тя може да се употребява единствено и само за битови потребности, т.е. водата не може да се употребява за готвене, не може да се употребява за пиянство , тъй като откакто бъде пусната имаме друга процедура. Ще минат органите на РЗИ да вземат проби от всяка чешма. Тези проби ще бъдат изследвани и когато потвърдим, че водата в чешмите е безусловно безвредна, тогава ще дадем позволение на хората да стартират даа я употребяват за питейни потребности и готвене. ", добави той.
Кои кладенци са изследвани?
" От вчерашните резултати от реката, която се влива в Марица, има потвърдени високи стойности на нирати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите правила. С оглед тези резултати, лабораториите са изследвали всички проби от изворите по територията на река Марица. Проби са взети от Брод, Злато поле, Райново в обсега на Димитровград. В обсега на Симеоновград са взето от Азмака, Нов бунар и Симеоновград . В Харманли е Българи , в Любимец - един бунар , в Свиленград - Момково и Лъвчешко . Злато поле се намира отвън обсега на река Марица. Министерство на околната среда и водите ще ни дадат документ, с който да кажат, че тука няма по какъв начин да има заплаха за всички поданици, получаващи вода от този извор. Още през днешния ден ще пуснем зареждането на всички хора и ще бъдат захранени 8 села. Кметът на община Димитровград ни увери, че има техническа опция за зареждането от Труд на Райново и по този метод ще можем да пуснем вода и от този извор. От РЗИ Пловдив ни дадоха сведения , че в Брод, те са взели от Златно поле и Райново проби без да има нужда, само че няма никакви отклонения във физико-химичните индикатори на водата. Няма останки от пестициди над нормата. Няма никакво съществуване на тежки метали от тези, които са излезли. Изчакваме още няколко тежки метали . В момента, в който дойдат междинните резултати, тази вода ще бъде пусната в тези три извора. ", регистрира здравният министър.
Очаквайте подробности
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР