В присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и министъра на

...
В присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и министъра на
Коментари Харесай

Малинов: Вертикалният газов коридор ще е ключов за спирането на транзита на руския газ през Украйна

В наличието на с лужебния министър председател Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов в Министерския съвет бяха подписани два контракта, с които се слага начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов кулоар.

" Значението Вертикалният газов кулоар за България е извънредно, съгласувахме гаранциите за 2025 година България е главен мотор на самодейността за Вертикален газов кулоар. Този план дава опция за диверсификация, а диверсификацията е противоположното на взаимозависимост. От страна на българското държавно управление можете да бъдете уверени в цялостната поддръжка на плана ", съобщи министър-председателят Главчев.

Вертикалният газов кулоар освен ще бъде стратегически план за нас, само че ще подсигурява енергийната сигурност на един по-широк район е Европа , добави от своя страна министър Малинов.

По думите му, съдействието сред български и американски компании ще докара до реализирането на плана в период.

" Финансовият запас в размер на 485 млн. лв. ще даде опция за увеличение на потенциала за внасяне на газ от Гърция за България. Този газ ще идва от Съединени американски щати и други сътрудници. Реализацията на Вертикалния газов кулоар ще се трансформира в основен преломен миг за прекъсването на преноса на съветския газ през Украйна, тогава нашият маршрут ще стане главен за транспорт на газ от надеждни сътрудници ", сподели още Владимир Малинов.

Посланикът на Украйна Олеся Илашчу благодари на България в Министерски съвет за устойчивата поддръжка.

Вертикалният кулоар е стратегическа самодейност на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова , целяща възстановяване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за транспорт на спомагателни количества природен газ от юг на север.

С подписването на документите стартира проектирането и построяването на част от нужната газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще обезпечи увеличение на потенциала за транспорт на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР