В присъствието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев

...
В присъствието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев
Коментари Харесай

Булгартрансгаз подписва меморандум за повишаване на сигурността на доставките на газ за ЕС

В наличието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев на следващия ден в София ще се състои гала по сключване на Меморандум за съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR). Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Документът е по взаимната самодейност Solidarity Ring (STRING), препоръчана от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и района на Централна и Югоизточна Европа. Меморандумът ще бъде подписан от министъра на енергетиката на България Росен Христов, министъра на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Президентът Румен Радев открои в края на март смисъла на българската самодейност " Solidrity Ring "  в региона на енергетиката, с която по предложение на страната ни се сплотяват газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Така спомагателните количества природен газ от Азербайджан, контрактувани от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен през м.г, могат доста бързо да бъдат пренесени към Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР