В присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерите

...
В присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерите
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас подписаха договора за строежа на газовата връзка

В наличието на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер министър председателите на Република България Бойко Борисов и на Република Гърция Алексис Ципрас подписаха контракта за започване градежа на газовата връзка, оповестиха от държавната пресслужба.

Борисов и Ципрас заявиха политическата поддръжка на двете страни за довеждане докрай на плана за интерконектора, а декларацията бе подписана по време на съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

В документа се акцентира, че страните поддържат амбициозния график за осъществяване на дейностите по плана. Съгласно декларацията се планува строителните работи по газопровода Гърция-България да стартират до края на 2018 година Интерконекторът следва да бъде въведен в употреба през 2020 година, когато се чакат и първите доставки на азербайджански природен газ през Транс-Адриатическия газопровод. Министър-председателите на България и Гърция ще наблюдават от близко осъществяването на дейностите по плана, с цел да се обезпечи своевременното му осъществяване.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е стратегически план за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за района на Югоизточна Европа. Изграждането му ще обезпечи на Европа природен газ от спомагателни източници, по-специално от каспийския район през Транс-Адриатическия газопровод, както и полутечен природен газ от Гърция. Интерконекторът Гърция-България е измежду седемте предпочитани за Европейска комисия планове, включен е в самодейността за газова съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Реализацията на газопровода ще способства за свързване на енергийните пазари, ще усили конкуренцията и ще подсигурява сигурността на доставките на газ в Югоизточна Европа.

Тръбата ще свързва националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз " наоколо до Стара Загора и с газопреносната мрежа на Гърция край Комотини.

Проектът се осъществя от смесено сдружение с еднакъв дял по 50% присъединяване от двете страни.

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда кубически метра газ на година, а оптималният до 5,5 милиарда на идващ стадий.

Борисов: Геостратегическите играчи са на Балканите

Откриха междусистемната газова връзка България-Румъния

Планира се газовата връзка да бъде построена през 2018 година и въведена в употреба до 2020 година Междусистемната газова връзка Гърция e оповестена от Европейската комисия за план от общ интерес на Европейски Съюз.

БГНЕС напомня, че реализацията на плана беше забавена, откакто на два пъти състезанието беше блокиран с тъжби в Комисията за защита на конкуренцията. Първата тъжба беше против публичната поръчка за инженер-консултант, а втората против процедурата за снабдител на тръби.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР