В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

...
В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Откриха газовата връзка с Гърция

В наличието на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и петима районни водачи в София беше обещано публично начало на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни към този момент получава азерски природен газ.

В своята тирада тя съобщи: " Проектът за интерконектор сред България и Гърция стои на масата от над 10 години.Още 2009 година беше стартират, в миг, в който България беше доста тежко наранена от решението на " Газпром " да приключи потока на газ през Украйна. Отне доста увереност, с цел да се реализира задачата. Наистина е належащо да има доста предпочитание, пристрастеност и воля за подобен план. Бих желала да изкажа откровената си признателност към вас - екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки държавни управления и управления за това, че подкрепиха това да стане. Европейски Съюз поддържа този план през цялото време и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих споделила, че днес стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа.Този газопровод трансформира обстановката и за България, и за енергийната сигурност в Европа.  Интерконекторът може да покрие цялото ползване на газ на България и това е страхотна вест в такива сложни моменти. 

Фон дер Лайен подчертава върху нуждата от икономисване и от " големи вложения във възобновими източници на сила ": 

" Знаем, че това е сила, която може да се създава на място, основава работни места на място и ни прави самостоятелни от външни намеси. 

В момента сме изправени още веднъж на сериозен кръстопът. Енергийната рецесия е сериозна, забележителна и самоуверена, че можем да се оправим с нея, само че въпреки всичко е сериозна и изисква от Европа една обща реакция, един общ отговор, който да разреши да се понижат разноските и цените на силата за фамилиите, семействата и бизнесите. Вече сме подхванали значими стъпки в това отношение.

Вчера да вземем за пример всички се споразумяхме в Европейски Съюз да ограничим изключителните приходи от избрани компании и тези доходи да ги насочим към поддръжка на уязвими семейства и бизнеси. И е належащо и още да бъде направено. Всички сме наясно с това, само че посланието ми е, че като го вършим би трябвало да поддържаме основите на нашата стопанска система и изключително нашия обединен пазар. Това е силата на Европейски Съюз. Там е благосъстоянието на Европейски Съюз и оттова произлиза. 

Без обща европейска увереност и решение рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. От значителна значимост е да имаме равно поле, равни благоприятни условия за всички в Европейски Съюз в единния пазар и от забележителна значимост да не се нарушава този обединен пазар. Задачата пред нас е доста ясна. Ние ще вършим доста повече, с цел да успеем да ограничим тези скачащи стремглаво цени на силата, които отслабват нашата стопанска система и да го създадем дружно като европейци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР