В природата нищо не се губи. Нещата могат да сменят

...
В природата нищо не се губи. Нещата могат да сменят
Коментари Харесай

ЦСКА на стадион Българска армия - любопитни факти

В природата нищо не се губи. Нещата могат да сменят външната си форма, само че вътрешната им същина и наличие рядко търпят смяна. Историята на " Армията " е доказателство за това. Когато споделяме " Армията ", приказваме освен за стадиона, а и за мястото, въплътило в себе си оня характерен дух, благородно узрял в хода на времето и белязал всички стадии в развиването на българския футбол от ембрионалната му фаза до днешния ден. " Армията " е неговата жива памет. " Тема спорт " предложи няколко любопитни обстоятелството за " алените " и тяханата цитадела стадион " Българска войска ".

* Точно 13 са сезоните, в които ЦСКА няма изгубена точка на " Армията " за състезание. Последният датира от 1996-97. В рамките на тези сезони най-вече мачове има през 1971-72 и 1972-73 - по 13.

* Най-голямата победа на " Армията " в формален мач е 15:0 над Свобода Пещера за националната купа (тогава Купа на Съветската армия) през 1969 година
 ЦСКА дава късмет на най-малко трима от втория тим
ЦСКА дава късмет на най-малко трима от втория тим

Ето кои

* " Армията " става очевидец на най-убедителната турнирна победа за ЦСКА за цялата история на клуба. Това се случва на 18 юли 1951 г, когато Торпедо Русе е разрушен с 12:0. Това е и най-убедителния триумф за всички времена в шампионата на страната. Любопитното е, че 12-те гола са вкарани единствено от трима играчи. Шест пъти мрежата на русенци поразява централният нападател Петър Михайлов. С това той става първият състезател в историята на нашия футболен хайлайф с сходно достижение. Освен Михайлов, се разписват още Димитър Миланов и Михаил Янков, като и двамата записват хеттрик.

* Димитър Пенев и Борис Гаганелов са футболистите с най-вече мачове за състезание за ЦСКА на " Армията " - по 119.

* Треньорът, водил ЦСКА в най-вече мачове на " Армията " е Крум Милев - 130, от които 92 победи, 26 равенства и 12 загуби, при голова разлика 317-75. Милев е и експертът, с най-вече сезони, в които има мачове на " Армията " за националната купа - цели 11.

* Два пъти в своята история ЦСКА печели печели националната купа след край на " Армията ". Първия път това става през 1951 година против Академик Сф след продължения. Точен тогава е Димитър Миланов в 104-ата минута. При втория резултатът още веднъж е 1:0 с попадение на Валентин Станчев против Литекс на 26 май 1999 година

* На 9 ноември 1996 година се стига до единствената служебна победа във Вечното дерби. Левски не се явява на " Армията " за мач против ЦСКА от шампионата за Купата на професионалната футболна лига. " Сините " и техният президент Томас Лафчис афишират като причина за протеста си назначението на Димо Момиров за основен арбитър на срещата. Присъдена е служебна победа за ЦСКА с 3:0.

* За най-посетена среща на " Армията " публично претендират два мача. Това са дуелите за състезание ЦСКА - Славия 1:1 на 22 октомври 1966 година и ЦСКА - Добруджа 5:1 на 25 февруари 1967 година Според тогавашната преса и на двата дуела е имало по 40 000 фенове. Трябва обаче да се има впредвид, че тези калкулации не са прецизни, защото по това няма публични данни от система с турникети на входове. Затова с огромна доза възможност може да се допусна, че в действителност най-посетеният мач на " Армията " е срещата с Хамбургер за Купата на УЕФА на 6 ноември 1991 година, когато тогавашният президент на клуба Валентин Михов пуска свободен вход и трибуните са залети от голямо море, което неведнъж надвишава потенциала им. Най-слабо посетеният мач пък е на 11 май 2002 година Тогава ЦСКА губи от Славия с 0:2, а на трибуните има единствено 100 фенове. За повторно 100 фенове са регистрирани 22 май 2013 година на срещата ЦСКА - Пирин Групово дело 3:0, когато от страна на почитателите е разгласен протест.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР