В приета днес резолюция Европейският парламент категорично осъжда предварително планираната

...
В приета днес резолюция Европейският парламент категорично осъжда предварително планираната
Коментари Харесай

Евродепутатите поискаха преразглеждане на отношенията на ЕС с Азербайджан заради Нагорни Карабах

В призната през днешния ден резолюция Европейският парламент изрично осъжда авансово плануваната и неоправдана военна атака на Азербайджан против Нагорни Карабах на 19 септември. Според членовете на Екологичен потенциал това съставлява жестоко нарушаване на интернационалното право и правата на индивида и очевидно нарушаване на предходните опити за реализиране на помирение, уточни в изказване пресслужбата на Екологичен потенциал, представена от Българска телеграфна агенция.

Тъй като след офанзивата над 100 000 етнически арменци са били принудени да изоставен анклава, членовете на Екологичен потенциал декларират, че актуалната обстановка е равносилна на етническо пречистване и изрично осъждат заканите и насилието, осъществени от азербайджанските войски против арменските поданици на Нагорни Карабах.

Те приканват също Европейския съюз и страните членки неотложно да дават цялата нужна помощ на Армения за справяне с притока на бежанци от Нагорни Карабах и последвалата филантропична рецесия.

Шокиран от офанзивата на Азербайджан, Парламентът приканва Европейски Съюз да одобри целенасочени наказания против държавните чиновници в Баку, виновни за многочислените нарушавания на прекратяването на огъня и на правата на индивида в Нагорни Карабах. Припомняйки на азербайджанската страна, че носи цялостна отговорност за обезпечаване на сигурността и благосъстоянието на всички хора в анклава, членовете на Екологичен потенциал упорстват за следствие на нарушаванията, осъществени от азербайджанските войски, които могат да съставляват военни закононарушения.

Изразявайки съществено безпокойствие по отношение на иредентистките и провокаторски изказвания на азербайджанския президент Илхам Алиев и други азербайджански публични лица, които заплашват териториалната целокупност на Армения, членовете на Екологичен потенциал предизвестяват Баку да не демонстрира никакъв евентуален боен авантюризъм и приканват Турция да сдържа своя съдружник, се споделя в резолюцията на Екологичен потенциал.

Европарламентът приканва Европейски Съюз да извърши повсеместен обзор на връзките си с Баку. Развиването на стратегическо партньорство с страна като Азербайджан, която жестоко нарушава интернационалното право и интернационалните задължения и има тревожни резултати в региона на правата на индивида, е несъвместимо с задачите на външната политика на Европейски Съюз, споделят евродепутатите. Те приканват Европейски Съюз да прекрати всевъзможни договаряния за възобновяване на партньорството с Баку, а в случай че обстановката не се усъвършенства, да обмисли опцията за прекъсване на използването на съглашението на Европейски Съюз за облекчение на визовия режим с Азербайджан.

Парламентът също по този начин приканва Европейски Съюз да понижи зависимостта си от вноса на азербайджански газ и при положение на военна експанзия или обилни хибридни офанзиви против Армения, за цялостно прекъсване на вноса на азербайджански нефт и газ в Европейски Съюз.

Резолюцията беше призната с 491 гласа при 9 " срещу " и 36 въздържали се.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел изрази страдание за отсъствието на президента на Азербайджан Илхам Алиев и на турския президент Реджеп Ердоган от Третата среща на върха на Европейската политическа общественост в Гранада, Испания, заяви Франс прес.

" Жалко е, че Азербайджан не участва. Жалко е, че Турция, която е главната страна, подкрепяща Азербайджан, също не е тук. Така че тук няма да можем да приказваме за нещо толкоз съществено като обстоятелството, че над 100 000 души трябваше незабавно да изоставен домовете си, с цел да избягат под опасността от военно принуждение ", съобщи Борел при идването си на срещата.

Европейски Съюз ще удвои филантропичната си помощ за Армения до 10,4 млн. евро (10,9 млн. долара), разгласи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от ДПА.

" Силно поддържаме Армения и филантропичните ѝ потребности ", сподели тя при идването си на срещата на близо 50 европейски водачи в Гранада.

Европейски Съюз ще даде също 15 млн. евро бюджетна поддръжка на Армения, сподели Фон дер Лайен. " Ще обсъдим какво още можем да създадем, с цел да подпомогнем Армения в тази комплицирана обстановка ", добави тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР