В приблизително половината дни на месец декември въздухът в Монтана

...
В приблизително половината дни на месец декември въздухът в Монтана
Коментари Харесай

РИОСВ: Въздухът в Монтана е бил мръсен в половината дни на месец декември

В почти половината дни на месец декември въздухът в Монтана е бил нечист с фини прахови частици над нормата, оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите.
При норма от 50 микрограма на пространствен метър в някои от дните уредите на инспекцията са измерили по-голямо количество ФПЧ. На 22 и 29 декември е измерена централизация на ФПЧ от 126 микрограма на кубик. Средномесечната централизация на ФПЧ във въздуха в Монтана през декември е били 60,2 микрограма на кубик и също е над нормата.
Анализите на еколози и общинари демонстрират, че главен замърсител на въздуха в Монтана през зимните месеци са печките на дърва и въглища, които огромна част от семействата в града употребяват за отопление в бита си.
С цел възстановяване чистотата на атмосферния въздух община Монтана кандидатства по два плана пред фондовете на Европейски Съюз и завоюва финансиране по тях за подмяната на печките на твърдо гориво с климатици и котлета на природен газ и пелети на общо 3500 семейства. През предходната година подмяната към този момент стартира, само че към момента по-голямата част от хората в Монтана се отопляват на дърва и въглища и поради това в доста от дните през зимата концентрацията на ФПЧ във въздуха е над нормите, оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР