В преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване

...
В преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване
Коментари Харесай

Ето как НОИ как ще преизчисли пенсиите от 1 октомври

В преходните и заключителните разпореждания на Кодекса за обществено обезпечаване (ПЗР на КСО) е основана нова наредба, с която е регламентирано преизчисляването на пенсиите за трудова активност от 1 октомври 2022 година, оповестяват от Национален осигурителен институт.

Съгласно наредбата от 01.10.2022 година се преизчисляват:

➢ Пенсиите, свързани с трудова активност: пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, а също пенсии за военна неработоспособност и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишки добавки от подобен тип пенсии;

➢ Пенсиите, свързани с трудова активност, размерите на които са изчислени въз основа на брутното трудово възнаграждение/осигурителния приход на лицата и имат избран самостоятелен коефициент;

➢ Пенсиите, свързани с трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година в това число.

На преизчисляване от 01.10.2022 година не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати с начална дата след 31.12.2021 година, както и пенсиите, несвързани с трудова активност (социални пенсии за напреднала възраст, обществени пенсии за неработоспособност, лични пенсии и др.).

Преизчисляването се прави служебно от Националния застрахователен институт (НОИ), заради което не е належащо пенсионерите да подават заявки. Предвидено е преизчисляването на пенсиите за трудова активност, считано от 01.10.2022 година, да се извърши, като на първо време се дефинира размер на пенсията, относим към годината на отпущането ѝ (базов размер), след което той се усилва за всяка календарна година, последваща годината на отпущането ѝ, с проценти, според откритото в новоприетата преходна наредба на Кодекса за обществено обезпечаване. Нормата вкарва изключение за пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 година, включително, като за тях се дефинира размер, относим към 2008 година, който се осъвременява с откритите проценти за всяка календарна година след 2007 година

Пенсиите се преизчисляват при съответното използване на наредбите на КСО, отнасящи се до установяване на размерите на другите по тип пенсии за трудова активност.

I. Определянето на базовия размер на пенсията за задачите на преизчисляването се прави въз основа на:

1. Средномесечния застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията. За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 година, включително, се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната за 2007 година – 398,17 лева.;

2. Индивидуалния коефициент на лицето към 30 септември 2022 г.;

3. Продължителността на осигурителния стаж на лицето, зачетен към 30 септември 2022 година, умножена със съответния % за годините и за месеците застрахователен стаж, който е избран съгласно настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията.

Последното значи, че процентът, който се следва за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж, е същият, който е взел участие във формулата за установяване на размера на пенсията при нейното в началото разпределяне.
Стойностите на % за зачетените години застрахователен стаж, според от датата на разпределяне на пенсията, са посочени в Таблица 1.



Пропорционалните елементи от процентите, посочени в Таблица 1, отнасящи се за месеците застрахователен стаж, са избрани в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

За всяка година автентичен, календарен застрахователен стаж, положен след 31.12.2006 година, от лица, които са придобили право на главната пенсия за застрахователен стаж и възраст, само че са траяли да работят след датата на придобиване на правото, без да им е отпусната пенсия, а след 01.01.2018 година – без да им е отпусната персонална пенсия (така нареченото „ отсрочено пенсиониране “), също се ползва %, какъвто е взел участие във формулата за пресмятане на размера на пенсията при нейното в началото разпределяне, а точно:



При определянето на размера на пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест за задачите на преизчисляването от 01.10.2022 година, се вземат поради коефициентите по член 79 от КСО, избрани в настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията. За установяване на този коефициент за съответния пенсионер се взема поради процентът на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане (НТР/ВСУ), който му е избран в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК със период на деяние към 01.10.2022 година, съгласно настоящата все още нормативна уредба.
Коефициентите по член 79 от КСО, избрани в настоящото законодателство през годините, са посочени в Таблица 3.



От 01.01.2000 година пенсиите, отпуснати по анулирания Закон за пенсиите и други анулирани закони, се приравняват на пенсии от същия тип по КСО. Предвид посоченото, идващият се % за застрахователен стаж и идващият се коефициент по член 79 от КСО за пенсиите, отпуснати преди 2000 година, е този, който е взел участие във формулата за установяване на размера на пенсията от 01.01.2000 година

II. Въз основа на посочените параметри, за задачите на преизчисляването на пенсиите се дефинира конвенционален, базов размер на съответния тип пенсия за трудова активност, след което той се усилва за всяка календарна година, последваща годината на разпределяне на пенсията, с %, който е еднакъв на по-високия от: % на повишаване на средномесечния застрахователен приход за страната (СОД) или % на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) през миналата календарна година. За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 година в това число, размерът се усилва с процентите за всяка календарна година след тази дата.

Процентите, с които се умножава избрания базов размер на пенсията, са посочени в Таблица 4



III. Когато преизчисленият размер на пенсията по описания нагоре метод и размерът ѝ към 30 септември 2022 година не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.

IV. За преизчисляването на всяка трудова пенсия и добавка от 01.10.2022 година ще бъде постановено предписание от пенсионния орган на Национален осигурителен институт, което изплаща пенсията. В разпореждането се посочват процентите, с които базовият размер на пенсията се усилва за всяка календарна година, последваща годината на разпределяне на пенсията (съответно – след 2007 г.);

Примерите са за пенсия, отпусната при изискванията на предварително пенсиониране – до една година преди навършване на общата пенсионна възраст, заради което размерът ѝ се понижава с 0,4 на 100 за всеки недостигащ месец, включително повърхностен, до навършване на нормативно изискуемата пенсионна възраст за лицето.

Разпорежданията с преизчислените размери на пенсиите и добавките към тях ще бъдат връчвани при поискване от страна на лицата в приемните на териториалните поделения на Национален осигурителен институт на дирекция „ Европейски регламенти и интернационалните контракти “ към централно ръководство на Национален осигурителен институт. Връчването може да се прави и посредством лицензиран пощенски оператор с предложено писмо с противоположна квитанция или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Министерство на електронното ръководство, съгласно декларираното от лицето.

V. Основната цел на преизчисляването на трудовите пенсии, което следва от 01.10.2022 година, е да се компенсира „ изоставането “ на най-отдавна отпуснатите пенсии. Въпреки че ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година в това число, не всички пенсионери ще получат действително нарастване на приемания от тях пенсионен приход. Очаква се малко над 700 000 пенсионери (или към едно трета от общия им брой) да получат по-висок приход от пенсия от 1 октомври 2022 година

На преизчисляване предстои действителния размер на пенсията, което значи, че когато той е под минималния размер за съответния тип, даже и след преизчисляването и нарастването му, може да не надвиши обезпечения от страната най-малко.

Към месец септември 2022 година пенсиите за трудова активност, приравнени на най-малък размер, са 44,8 на 100 от общия брой на трудовите пенсии и 43,4 на 100 от всички пенсии. След преизчисляването междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с малко повече от 8,5 на 100 по отношение на септември 2022 година

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР