В предстоящото пленарно заседание народните представители ще проведат първо гласуване

...
В предстоящото пленарно заседание народните представители ще проведат първо гласуване
Коментари Харесай

НС гласува промените в Конституцията и ветото на Радев за БТР-ите за Украйна

В идното пленарно съвещание народните представители ще проведат първо гласоподаване на измененията в Конституцията, както и ще гласоподават ветото на президента за даване на БТР-и за Украйна, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Като първа закрепена точка в дневния ред на депутатите е заложено първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, импортиран от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

Основните оферти са служебният кабинет да не се предлага от президента, а Висшият правосъден съвет да бъде разграничен на две. На всичките 3 гласувания в пленарна зала би трябвало да бъдат събрани най-малко 160 гласа.

Втората закрепена точка в дневния ред на народните представители е ново разискване на Закона за одобрение на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 година, върнат за ново разискване с Указ № 212 от 4 декември 2023 година на Президента на Републиката по член 101 от Конституцията на Република България.

Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание Закона за одобрение на съглашението, с което България дава безплатно на Украйна БТР-и като в претекстовете на президента е маркирано, че депутатите не са задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала нужда. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се употребява за защита на българската граница и за оказване на помощ при повреди и бедствия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР