В предстоящото пленарно заседание народните представители ще проведат ново обсъждане

...
В предстоящото пленарно заседание народните представители ще проведат ново обсъждане
Коментари Харесай

След президентското вето: Депутатите решават отново за изваждането на НСлС от прокуратурата

В идното пленарно съвещание народните представители ще проведат ново разискване на Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт. Това се дължи на обстоятелството, че президентът Румен Радев наложи несъгласие на част от параграфите.

В началото на юни депутатите взеха решение Националната следствена работа да се отдели от прокуратурата . Това стана по предложение на " Възраждане ", само че се оказа, че то не е прегледано по време на съвещанието на правна комисия.

На 14 юни президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), признат от 49-ото Народно заседание на 2 юни 2023 година. Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи. В претекстовете си президентът акцентира, че тези промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи. Така без безапелационни причини Народното събрание в този момент ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.

В претекстовете за ветото на президента се акцентира също по този начин, че при приемането на оспорените разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт не е съобразено императивното условие на Конституцията законите да бъдат одобрявани от Народното събрание с две гласувания . Не са спазени значими положения в Закона за правосъдната власт. Нарушени са и редица разпореждания от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР