В предстоящите четири години е времето да се направи по-сериозна

...
В предстоящите четири години е времето да се направи по-сериозна
Коментари Харесай

КНСБ настоява дълго отлагани реформи да започнат

В идните четири години е времето да се направи по-сериозна смяна в дълго отлагани политики и промени . За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на среща с показали на ГЕРБ, които показаха пред синдикалистите предизборната си стратегия за парламентарните избори на 4 април. От страна на ГЕРБ участваха вицепремиерът Томислав Дончев , общественият министър Деница Сачева , транспортният министър Росен Желязков , икономическият министър Лъчезар Борисов и някогашният финансов министър Владислав Горанов .

Социалният разговор и груповото трудово договаряне би трябвало да бъдат охранени през закона и съответно обезпечени, настоя Димитров. " Това е нещо, което министър председателят Бойко Борисов ни даде обещание при започване на мандата си, само че не извърши. Ние ще продължим да си го желаеме и се надявам, че ще си го получим ", безапелационен бе президентът на КНСБ.

Единственото измислено средство на равнище дружество и бранш за по-достойно възнаграждение на труда е секторното и груповото трудово договаряне , акцентира Димитров и добави, че с цел да има синдикати, би трябвало да се разбере, че сдружаването е свободно .

За КНСБ е доста значимо в срещата с представителите на ГЕРБ и с другите партии да чуят какво планува програмата на съответната партия в социално-икономически проект, както и в секторен проект в основните посоки на стопанската система, промишлеността и бюджетните системи .

През последните 12 години страната има над два пъти нарастване на чистия размер на работната заплата , регистрира Пламен Димитров. 2542 са нужните средства за прехрана на четиричленно домакинство или малко над 1 200 лева . би трябвало да изкарват двама възрастни. 15% обаче не стигат за заплатата за прехрана на живот.

КНСБ желае от новото държавно управление в идващите четири години сред 5 и 7% номинален напредък на брутния артикул до 2022 година

От КНСБ са на мнение, че могат да бъдат заложени основни обществени политики . Синдикалната организация упорства за растеж от 12.5% на междинната работна заплата годишно и 17.5% на минималната работна заплата. Има фискално пространство за това нарастване и то е належащо, уточни Димитров. До 2025 година България би трябвало да стигне 67% конвергенция .

До 2025 година изпреварващият растеж на минималната заплата ще докара до това, че в България да няма работещи небогати, планува президентът на КНСБ. Според него при тричленно домакинство 1 200 минимална заплата ще вкара толкоз пари, колкото са нужни за прехрана на живот . " И шивачки, и чистачки, в случай че се направи това, няма да се класират в графата работещи небогати ", посочи Пламен Димитров.

От тази година към този момент има една много по-сериозна приспадаща сума за фамилии с деца. Семействата на ниски приходи с деца към този момент се употребяват от съществено облекчение , подсети той.

КНСБ упорства за ребалансиране на данъчното облагане и необлагаем най-малко . Като се балансират данъчните промени ще бъдат надалеч по-справедливи, акцентира Пламен Димитров.

По тематиката за пенсиите, КНСБ желаят 20% от брутния вътрешен артикул (БВП) без разноските за опазване на здравето, да се отделят за разноски за обществени цели . Когато се дава по 50 лв. на всички пенсионери или когато се подвига минималната пенсия - с тези ограничения не се реализира тази адекватност, които пенсионните правила изискват, уточни Пламен Димитров.

За краткосрочните компенсации от КНСБ настояха да има нарастване за безработицата до 60% от минималната работна заплата и компенсацията за майчинските да бъде почти същото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР