В предпоследния самолет от Занзибар установихме четирима души, които бяха

...
В предпоследния самолет от Занзибар установихме четирима души, които бяха
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Четирима души, върнали се от Занзибар, са с положителни тестове за COVID-19

В предпоследния аероплан от Занзибар установихме четирима души, които бяха позитивни за ковид при тестване с бързи антигенни проби. Това съобщи пред БТВ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той посочи, че следва да им бъдат направени РСИ проби, след което в случай че има подозрение пробите да бъдат сенквенирани, с цел да се откри дали те са носители на нигерийска или южноафриканския разновидности. Кунчев посочи, че наложителната 10-дневна карантина е точно поради тези по-заразни и рискови разновидности.

" Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на 3-4 ден, само че е по-сигурно да стане след 6-7 ден ", безапелационен е Кунчев. Според доцент Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни заболявания нигерийският вид е най-сериозният досега. Той споделя разновидности с към този момент познати разновидности на вируса, само че има данни, че протичането на заболяването при него е по-тежко и визира по-младата възрастова група. Пробите на четиримата инфектирани от Танзания ще бъдат изследвани в Центъра за заарзни и паразитни заболявания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР