В предпоследния ден от съществуването си парламентът официализира решението за

...
В предпоследния ден от съществуването си парламентът официализира решението за
Коментари Харесай

На изпроводяк парламентът върна Иван Иванов за шеф на енергийния регулатор

В предпоследния ден от съществуването си Народното събрание официализира решението за връщането на някогашния ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов.

Решението за това беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и половината депутати на " Продължаваме промяната ", а другата половина от народните представители на групировката на Кирил Петков и Асен Василев, Българска социалистическа партия, " Демократична България ", " Възраждане " и самостоятелните депутати не се включиха в гласуването. Дебатът се трансформира още веднъж в поредност от офанзиви сред " Продължаваме промяната " и " ИТН ", сред " Продължаваме промяната " против ГЕРБ и Движение за права и свободи. Съответно другояче сякаш консенсусното решение лиши към три часа на народните представители.

Председателското място в КЕВР се трансформира в юридически проблем откакто преди към две седмици решението за избирането на Станислав Тодоров през февруари от тогавашната четворна коалиция беше оповестено за противоконституционно. С това енергийният регулатор спря да работи и прикани за бързо избиране на нов ръководител. Но Народното събрание няма време за такова решение - Българска социалистическа партия върна последния трети опит за сформиране на държавно управление несбъднат и се чака президентът Румен Радев да разпусне 47-мото Народно заседание още при започване на идната седмица. Така предварителните избори най-вероятно ще са на 2 октомври.

Основният правист на " ИТН " Ива Митева разгласи, че още при началото на процеса по нов ръководител на КЕВР е предизвестила " Продължаваме промяната ", че методът им е противоконституционен и ще сътвори юридически проблеми. Припомни, че таман най-голямата политическа мощ била упорствала процедурата за нов началник на енергийния регулатор е почнала при едно законодателство, само че е приключила при друго. Това съгласно Конституционният съд е " неприемлива променчивост ".

" Връщането на Иванов Иванов се случва по силата на практиката на Конституционния съд, по силата на некомпетентността на съдружните сътрудници и неналичието на съдружна просвета в един от съдружните сътрудници ", сподели Ива Митева. " Това е знак, че експертите би трябвало да бъдат чувани, властта би трябвало да се подчинява на правото, а на правото на властта ", сподели Ива Митева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР