В предния материал от ултимативният ни гид към криптовалутите, обяснихме

...
В предния материал от ултимативният ни гид към криптовалутите, обяснихме
Коментари Харесай

Криптовалутите – ултимативен гид!

В предния материал от ултимативният ни гид към криптовалутите, обяснихме какво съставлява блокчейна и блок премията, само че и навлязохме в тематиката, която мнозина ги интересува, а точно, миньорството. Сега продължаваме тематиката...

Миньорските групи

Соло миньорството е като соло гейминга при MMO игрите – изцяло допустимо и налично е, само че от един миг натам не можеш да прогресираш самичък. При криптовалутите, блок премиите са се трансформирали във притежание на огромни миньорски групи (или гилдии, в случай че предпочитате да продължим с ММО препратките). За да отбраните блокчейна, не бихте желали нито една група да управлява повече от 50 % от изчислителната мощ (хашрейта) в койн мрежата, само че за задачите на миньорството, да бъдеш в по-голяма група съвсем постоянно е по-доброто решение. Причината за това е, че за разлика от блок премиите, където всичко отива към печелившата система, миньорските групи работят дружно и разпределят премиите сред всички участници – нормално на база % от хашрейта на цялата група. Вашият хардуер взима дребни части от това, което би трябвало да пресметна общата група и предава същите като дялове. Дори да допринесете за 0.00001 % от хашрейта, отново ще получите толкоз колкото всички останали в групата като блок премия (в процентово съотношение).

Прочетете още: Предизвикателствата при използването на блокчейн технологията

За да станат нещата по-ясни, дано боравим с съответен образец. Към момента Bitcoin има общ хашрейт на мрежата от към 26 EHash/s (екза-хаша), само че една добра ASIC машина за копаене на биткойн, като Antminer S9 е с продуктивност 13 THash/s (тера-хаша). Ако хашрейта остане на това равнище, шансът ви да решите един блок напълно сами е едно на два милиона или това значи, че ще намирате решението на блок на всеки 38 години. Големият проблем е, че единствено допреди 4 години, хашрейта беше една милионна част от това, което е в този момент. С други думи, имате по-голям късмет да ударите джакпота от тотото.

Но присъединете същите тези 13 THash/s към група, която съставлява 25 % от целият хашрейт на мрежата и нещата ще се трансформират фрапантно. Групата ще взема решение 25 % от всички блокове, а вие ще се окажете с 0.0002 % от блок премиите. В момента премията за един решен блок е 12.5 биткойна (тази премия ще падне на половина през май 2020-та година, до 6.25 биткойна; това се случва при решаването на всеки 210 хиляди блока), което съставлява 0.00005 биткойна от всеки блок, който групата реши, а групата би трябвало да взема решение към 36 блока всеки ден. Това са 0.0018 биткойна дневно, което може и да не звучи доста при цена от към 8 хиляди $ за един биткойн, само че това прави близо 15 $ на денонощие. Е, не се вълнувайте прекомерно доста, защото Antminer S9 коства към 3 хиляди евро. Тази година чакаме и Antminer S10, който по предварителна информация ще бъде с продуктивност 30 THash/s, само че евентуално ще коства над 4 хиляди евро.

Налични са доста места, които дават калкулатори за криптовалути, с цел да можете да видите какъв брой бихте си докарвали, в случай че миньорствате. При всички положения обаче, най-изгодният вид е да се присъедините към миньорска група. Тук е мястото да вметнем, че мощно се предлага да употребявате нов имейл за миньорски цели и да създадете неповторима ключова дума за всяка група към която се присъединявате – главно тъй като кражбите на криптовалути станаха преференциални, а вследствие и всеобщи.

Ако желаете да събирате Ethereum, ще би трябвало да извършите идентични стъпки – от свалянето на Ethereum клиента, през синкването с блокчейна, до избора на миньорска група и към какъв цифров портфейл да се изплаща облагата ви (наградите). Възможно е да настройте групата непосредствено да подава облагата не към персонален портфейл, а към подобен обвързван с борса за криптовалути. Това несъмнено, крие опасности и в дълготраен проект не е целесъобразно да съхранявате валутата си на непознати сървъри. Ако се чудите за какво това не е добра концепция, ще си позволим да цитираме хака на Nicehash отпреди няколко месеца, когато бяха изгубени 62 милиона $ в криптовалути.

Всичко това, евентуално ви звучи комплицирано, трудоемко и отнемащо сериозна част от свободното време? Ами, по този начин е. Много хора занимаващи се с миньорство са трансформирали на пръв взор несериозното занятие в целодневна специалност.

Извършване на миньорския развой

Вече разполагате с нужния хардуер, включили сте се към миньорска група и сте подготвени да влезете в света на криптовалутите. Всичко, което остава да извършите е да свалите нужния програмен продукт, да зададете съответните настройки за хардуера към групата и да започнете да копаете. До известна степен... Повечето миньорски групи дават съществени указания за това по какъв начин да стартирате миньорския развой, в това число от кое място да свалите нужния програмен продукт. Но както добре знаем, софтуера не е идентичен и не работи толкоз безпроблемно колкото би ни се желало. В историята са намесени драйвъри, фърмуерни проверки, скорост на паметта и впрочем неща, които могат да повлият върху скороста на копаене (производителността). Затова и в случай че сте съществени, би трябвало да опознаете от близко места, като Bitcointalk, Github и други конгреси и общности.

На доктрина най-лесният метод за копаене на криптовалута е да насочите хардуера към съответната група и да заредите нужния програмен продукт. Проблемът е, че най-изгодната валута за копаене не е една и не е фиксирана; тя може да се смени десетки пъти в границите на денонощие. Да вземем за образец етера, който в границите на предходната година от 5-10 $ доближи 1400, а сега е под 400 $ (но и по този начин е на второ място по пазарна капитализация само след биткойна). Преди всичко това, етера беше просто следващата криптовалута, която евентуално щеше да си коства да се копае.

При състояние, че промяната сред обособените клиенти за криптовалути ще отнеме прекомерно доста време и запаси, има ли решение на казуса? Да. Съществува специфичен програмен продукт, логаритми, които пресмятат коя криптовалута е най-изгодно да се копае. Гореспоменатия Nicehash е подобен тип услуга, при която можете да продавате изчислителната си мощност, логаритмите да вършат своята магия, а вие да получавате премията си непосредствено в биткойни. Възможно е и да купувате изчислителна мощност за копаене на разнообразни типове криптовалути.

Алтернативи на Nicehash са WinMiner и Kryptex.

По принцип тези услуги напълно поемат отговорността за това кои монети е най-изгодно да се копаят, само че са намесени такси за цялото нещо, а и е редно да споменем, че криптовалутите са с по-ниска стойност от пазарната. В последна сметка, няма да държите куп монети, които с времето са станали безполезни.

Ако желаете да задълбаете още повече, можете да настроите сами програмен продукт боравещ с голям брой логаритми за другите валути. За да извършите това, нормално се постанова да разполагате със сметки за всички монети, които ще добивате и по-късно да създадете правила, с цел да определите коя монета е най-хубава за копаене във всеки един миг. Сайтове като WhatToMine могат да ви оказват помощ да разберете кое е най-актуалното и горещото, само че естествено всички консуматори виждат едни и същи данни и цялото нещо може да е доста динамично.

Следва продължение...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР