В предложения проект се забранява пушенето на закрито не само

...
В предложения проект се забранява пушенето на закрито не само
Коментари Харесай

Здравното министерство срещу временните постройки за пушене пред заведенията

В оферти план се не разрешава пушенето на закрито освен на тютюневи произведения, само че и на наргиле.

© Анелия Николова Още по тематиката
Всеки, лекуван от психиатър, влиза в държавен указател

Предложението е част от текстовете в Закона за здравето, които министерството подлага на публично разискване
7 авг 2018
Само 15% от хората с увреждания остават с досегашните си пенсии

Това е резултатът от новата разпоредба за ТЕЛК, която беше обнародвана в края на предходната седмица
6 авг 2018 Министерството на здравеопазването освен не възнамерява да позволи пушенето на закрито, както искаше вицепремирът Валери Симеонов, само че предлага да вкара нови рестрикции за заведенията.
През зимата част от тях построяват специфични пристройки пред самото кафене или ресторант със стени от найлон или брезент, в които може да се пуши. С промени в Закона за здравето, които ведомството предложи за публично разискване в идващия месец, тази опция категорично се отстранява.

Освен това, както и беше дало обещание, здравното министерство не разрешава наргиле-баровете. Заведения, в които се пуши наргиле на закрито, ще бъдат затваряни от здравните управляващи за период от един месец, планува още планът.

В проектозакона няма експлицитен текст за възбрана или позволение на бездимните тютюневи произведения и се приема, че те подлежат на възбрана за приложимост в затворени пространства, както всички останали тютюневи артикули.

Стени и покрив

Според плана възбраната за пушене на закрито ще важи освен за солидните здания, в които има кафенета, питейни заведения, заведения за хранене или заведения, само че и за краткотрайните постройки. Закрито публично място ще бъде всяко място, покрито с покрив и оградено с минимум три стени, без значение дали има отваряеми прозорци или други отвори и без значение какъв е материалът, употребен за покрива и стените.

Наргилето е нездравословно

В претекстовете към плана е маркирано, че потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични субстанции, които се срещат и в общоприетите цигари, само че при наргилето въглените, посредством които се разпалва сместа, ускоряват вредите за здравето.

Според данни на Световната здравна организация от проучване през интервала 2013 – 2014 година, България се подрежда на пето място измежду 42 страни по пушене на наргиле най-малко един път седмично измежду 11-13-годишни възпитаници, и на второ място по пушене един път седмично от 15-годишните.

Със възбраната на наргиле-баровете се цели да се промени стилната наклонност измежду младежите за групово пушене на наргиле. До възбраната се стигна, след смъртен случай през предходната година, като преди този момент младежи се скарали къде да пушат наргиле.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР