В предложения от НЗОК бюджет за следващата година има наши

...
В предложения от НЗОК бюджет за следващата година има наши
Коментари Харесай

Проф. Салчев: Предлагаме нова политика в осигуряването на лекарства

„ В оферти от НЗОК бюджет за идната година има наши визии, които обаче още не са преговорени с Министерството на финансите. Те са да се резервира стабилността на системата, в случай че има опция, да се усилят парите за здравноосигурителни заплащания и да се направи нова политика в обезпечаването на медикаменти “. Това споделя шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев в изявление за „ 24 часа “.

По думите му новата политика включва повдигане на реимбурсната сума от 25% или на 50, или на 75% за най-масовите лекарства.

По отношение на контрактуваното нарастване на цените на клиничните пътеки до края на годината проф. Салчев декларира, че сега към момента не се знае какво ще е това нарастване, а средствата се пресмятат в границите на това, с което Касата разполага в раздела за болнична помощ.

„ Надзорният съвет преразпредели всичките пари, които са в болничната помощ, с цел да няма предели и да бъдат спокойни лечебните заведения. До края на годината месечно ще разполагат с 259 млн. лева Когато беше разпределян бюджетът през май, последните три месеца имаха към 180 млн. лева Затова бяха преразпределени всички пари, избрани в съответния параграф, с цел да може цялата сума, избрана за болнична помощ, да бъде предоставена за лекуване. Във връзка с това, че лечебните заведения не могат да реализират така наречен обороти, сега нашите калкулации демонстрират, че вероятно може бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, само че единствено до края на актуалната година. Тоест през септември, октомври и ноември. Беше контрактувано да се създадат калкулации, сътрудниците ги вършат “, споделя проф. Салчев.

Той изрично отхвърля и опцията да бъдат върнати средствата от запаса на НЗОК в бюджета. „ Това не са спестени пари. Това е бюджетна процедура, този запас е за неотложни случаи. Той се освобождава, в случай че има свръхнеобходимост. В момента се разполага с задоволително пари в болнична помощ, тъй че да се покрият тези нужди. (…) Ако останат най-после на годината някакви суми, ще ги прехвърлим предплатено към лечебните заведения следващата година. Няма да разреша да се върнат пари в бюджета. Колко пъти касата е прибирала пари в бюджета? Нито един път. Това, което е правено като предплатено заплащане за декември, януари го прехвърляме. Това не е незаконно “, споделя проф. Салчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР