В предишния парламент ние успяхме, въпреки всички трудности, да сформираме

...
В предишния парламент ние успяхме, въпреки всички трудности, да сформираме
Коментари Харесай

Асен Василев: Служебният кабинет предлага постна пица за пенсионерите и сочна пържола за строителите

В предходния парламент ние успяхме, макар всички компликации, да образуваме кабинет. Добър, неприятен, само че имаше работещ кабинет по време на война и растеж на инфлацията. Седем месеца по-късно Има Такъв Народ отдръпнаха своята поддръжка и ГЕРБ незабавно внесоха избор на съмнение, с който смъкнаха един мъчно образуван кабинет. Какъв беше техният проект? Защо смъкнаха един работещ кабинет по време на тежки рецесии? Какви са техните хрумвания са ръководство? Това питаме ГЕРБ. Те са първа политическа мощ и в този момент е тяхна отговорност да образуват кабинет. Ние също ще пробваме да създадем нещо с втория мандат, само че при този фрагментиран парламент това ще е съвсем невероятно. ГЕРБ да покажат проекта си за деяние и ръководство.

Това сподели в предаването " 120 минути " по БТВ съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.

" В петък сложихме една фасада с договрки начело и откъм гърба. Връщаме се в годините на задкулисието. Във вторник ще има изключително съвещание на Народното събрание. Вие мислите ли, че господин Рашидов е свикал това съвещание и той е определил точките в него след диалози с другите партии? Аз не съм уверен, че това е по този начин. Ние сме оповестили 16 ограничения, които ще подкрепим, без значение кое държавно управление или партия ще ги предложи ", разкри той.

" Думите на служебния финансов министър Росица Велкова не са правилни. Не е правилно, че би трябвало да се емитира нов дълг по 16 милиарда всяка година до 2025 година, както твърди тя. В бюджета за 2023 година разноските са с 10 милиарда повече. Целият обществен пакет тази година беше 2 милиарда лв. за полугодие. Нейният метод е неправилен. По-интересното нещо е, че има 4 милиарда лв. неотчетени доходи и 10 милиарда спомагателни разноски. Да кажем, че от 2 до 4 милиарда лв. са обществени разноски. А другите? Трябва да се прегледа детайлно всичко, само че съгласно мен сега се предлага една доста постна пица за пенсионерите и една доста сочна пържола за строителните компании и военнопромишения комплекс ", безапелационен бе Василев.

" Вторият огромен проблем е в макрорамката, която се прави по неверен метод. Не е нанесена корекцията на растежа на Брутният вътрешен продукт. Тази година в изискванията на всички рецесии българската стопанска система регистрира най-големия си растеж в последните 15 години. Към края на тази година ще доближи 4%. Тук приказваме за действителен растеж. Заложената инфлация е 12,7%. Сега е по-висока. Ако тези цифри се поправят, ще имаме не 173 милиарда, а 185 милиарда лв. Брутният вътрешен продукт. Цялото нарастване на пенсии до 4 милиарда лв. ще бъде покрито от данъчни постъпление, без да се усилва дефицитът. Минималната заплата не е обществен разход. Минималната заплата е административна мярка, която важи и за частния бранш. От там се усилват постъпленията. Фискалният запас е 13 милиарда лв.. Всички изтеглени заеми от служебния кабинет стоят на сметка в Българска народна банка. Нито една стотинка не е изхарчена. 3 милиарда лв. ще са за погасяване на остарял дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 милиарда повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 милиарда повече. И следващата година ще има повече доходи, само че когато направиш бюджет, в който вдигнеш разноските с 10 милиарда, подцениш приходите с 4 милиарда няма по какъв начин да ти излезе сметката ", изясни някогашният финансов министър.

" България има потребност от устойчиво ръководство и парламент. Надявам се ГЕРБ да съумеят с първия мандат. Ние ясно сме споделили, че поддръжка от ГЕРБ не търсим и няма да подкрепим техен кабинет. Не мога да разясня какви изборни резултати ще се получат при едни нови избори след нялко месеца. В момента нито първата, нито втората политическа мощ могат да образуват болшинство. Това ясно си пролича при избора на ръководител на Народно събрание. Истината е, че би трябвало да стартират диалози по политики и българският гласоподавател да наклони везните в едната посока ", приключи Асен Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР