В предаванията на БНТ Денят започва и Още от деня

...
В предаванията на БНТ Денят започва и Още от деня
Коментари Харесай

Европредседателството нарушило плурализма в БНТ, СЕМ все още проверява Кошлуков

В предаванията на Българска национална телевизия " Денят стартира " и " Още от деня " е имало дисбаланс на плурализма при показване на гледните точки, само че не и нарушаване по смисъла на Закона на радиото и малкия екран. " Денят стартира с просвета " пък съблюдава изцяло законовото си обвързване да спомага за развиването и популяризирането на българската просвета и българския език.

Това сподели пред " Дневник " София Владимирова - ръководител на Съвета за електронни медии, на чието съвещание през днешния ден са прегледани отчетите от мониторинга на националната телевизия за интервала от 15 декември до 22 февруари.

През януари Съвет за електронни медии взе решение да направи мониторинг на програмата на Българска национална телевизия поради недоволството на екипа на " Денят стартира с просвета " от напън, упражняван от програмния шеф на БНТ1 Емил Кошлуков. Впоследствие той също стана обект на инспекция, откакто сподели междинен пръст в ефир, само че този път в качеството му на водещ на " Още от деня ". София Владимирова сподели, че специалистите не престават да ревизират дейностите на Кошлуков, против който до регулатора са изпратени над 35 сигнала.

Докладът от мониторинга е посочил, че в публицистичните излъчвания на Българска национална телевизия " Денят стартира " и " Още от деня " има преобладаващо наличие на представителите на ръководещата коалиция и евродепутати, за сметка на лица от опозицията. По думите на Владимирова то стартира от 1 януари и най-вероятно се дължи на началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. От Съвет за електронни медии обаче са изпратили писмо до Българска национална телевизия, в което указват на малкия екран, че би трябвало да съблюдава отговорностите си за плурализъм.

По мотив сигнали на жители съветниците от медийния регулатор са създали мониторинг на Българска национална телевизия, Би Ти Ви и " Нова телевизия " за метода, по който са отразили Истанбулската спогодба. " Проверката не откри съществуване на език на омразата, с изключение на в едно предаване по " Нова телевизия ", където е гостувал режисьорът Андрей Слабаков ", сподели Владимирова.

Рекламата на " Национална лотария " с присъединяване на националния тим по художествена гимнастика, добила популярност поради фразата " Нали сме се разбрали нещо? Шоколада... единствено го миришем ", пък е свалена от ефир. Причината е, че съгласно решение на Националния съвет за саморегулация (НСС) тя нарушава националните етични правила за реклама и комерсиална връзка в Република България.

" Рекламата може да се излъчва, само че в нея не би трябвало да участва националния тим по гимнастика, а единствено лотарийният билет ", споделиха пред " Дневник " от секретариата на НСС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР