В предаването Тази неделя“ продължаваме да ви показва историите на

...
В предаването Тази неделя“ продължаваме да ви показва историите на
Коментари Харесай

Втори живот: История за шанса да продължиш с дарен орган

В предаването „ Тази неделя “ продължаваме да ви демонстрира историите на хората, които не престават живота си с помощта на трансплантациите .

Майката на 15-годишното момиче очи в очи със избавените

Теодор Лазаров е на 58. Преди няколко години схваща, че страда от чернодробно заболяване. Състоянието му се утежнява и тогава стартира битката за живот.

Снимка: btvnovinite.bg

А по пътя към новото начало е и доцент Васил Михайлов, който работи в клиниката по трансплантации към ВМА.

„ Теодор е в листата на чакащите към този момент от две години и без трансплантация изходът нямаше да бъде добър за него. Във въпросния случай имахме поддръжката на Военновъздушните сили, които съумяха бързо да реагират в неделя, почивен ден, и по най-бързия метод да транспортират екипа, който взе органа от Велико Търново “, споделя доктор Михайлов.

Снимка: btvnovinite.bg

Теодор признава, че към този момент гледа на живота по различен метод.

„ Това е знамение, тъй като в даден миг, по независещи от теб аргументи се разболяваш от тази болест, примиряваш се с нея и когато получиш втори късмет да възвърнеш предходния си живот, е доста вълнуващо “, споделя трансплантираният мъж.

България  заема едно от последните места по донорство, споделя доцент Михайлов. И припомня, че един донор може да избави 6-7 човешки живота.

От 2007 година насам във ВМА се правят чернодробни трансплантации. Към момента са направени близо 90 от екипа на проф. Никола Владов.

Теодор разказва донорството като „ достойнство ” , само че споделя също, че не по-малка заслуга за неговия живот имат лекарите.

Към момента пациентът е в положително положение, оповестява доцент Васил Михайлов, началник на екипа, направил интервенцията

Доц. Михайлов и целият екип в клиниката по трансплантология към ВМА имат вяра, че все по-често хората ще подаряват, с цел да избавят.

Занапред ще се построяват и специфични площадки

А с цел да бъде реализирано сполучливо донорството, незабавната въздушна помощ е основна както за екипите, по този начин и за пациентите, тъй като всяка минута е битка за живот.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР