В предаването Панорама“ на БНТ президентът Румен Радев изненадващо разкри,

...
В предаването Панорама“ на БНТ президентът Румен Радев изненадващо разкри,
Коментари Харесай

Президентът Радев: Интригите на руското задкулисие са насочени срещу мен

В предаването „ Панорама “ на Българска национална телевизия президентът Румен Радев изненадващо разкри, че е преследван от интригите на съветското задкулисие, както и от тези на други кръгове, непрекъснато внущаващи, че той гледа главно на Изток.

Запитан не е ли време в този момент изрично и обществено да отхвърли всякаква интервенция на съветското задкулисие в избора му за президент, Радев сподели: „ Ами вие самичък виждате, че интригите на това задкулисие са ориентирани против мен. А то си има своите поддръжници в България “. После посочи, че няма да се впуска в конспирология за това кое е задкулисието, кои са му поддръжниците.

„ Но да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България. Аз съм възпитаван в напълно други идеали, за мен България постоянно е била преди всичко и в никакъв случай не съм реализирал нищо за сметка на страната си. Напротив, доста пъти съм рискувал живота си за нея, тъй като специалността на военния водач е високо рискова активност. Няма по какъв начин да обясня това на тези хора, те в никакъв случай няма да го схванат и ще си останат в своето тресавище на интригите “, посочи президентът.

Имало и други избрани кръгове, които непрестанно внушавали, че той гледа главно на Изток, само че пък къде били да го питат не гледа ли прекомерно и единствено на Запад, когато ходел на визити по покана на президентите на Германия, Франция, Австрия, Швейцария, Полша, Унгария, Хърватска и така нататък, и когато бил на визита при британската кралица и краля на Белгия.

Според него връзките сред България и Русия не би трябвало да почиват на благодарността, а на истината. „ През последните 30 години беше направено не малко, с цел да бъде истината изопачена, по тази причина в този момент лекуваме раните и от двете страни. Ние би трябвало да отстояваме нашето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина. А тя е, че България е била значим фактор в европейската просвета в тези времена, в Средновековието. България е дала духовното начало на Русия – и писмеността, и православната религия, и старобългарския църковнославянски език “, разяснява президентът.

Радев обаче не отговори на въпроса на водещия дали Русия признава това, а уточни, че написаното от акад.Дмитрий Лихачов е признанието.

В началото на изявлението той подложи на остра рецензия договорката за изтребителите Ф-16, както и компетенциите на кабинета в тази посока. Той изрази страдание, че „ дебатът за този аероплан от дълго време се изроди и излезе отвън обсега на обективните критерии “.

„ След опорочената процедура за избора с претекст малцина, скъпи, само че с огромни благоприятни условия самолети, в този момент се движим към малцина, към момента скъпи, само че с грубо орязани качества. Ф-16 е аероплан с високи модерни качества, с такива са също и Еврофайтър / Eurofighter Typhoon /, и Грипен. Но въпросът напълно не е единствено в самолета, който ни се показва като единствения залог в тази договорка, той е единствено върхът на една голяма пирамида, на един комплициран пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, спомагателното съоръжение, наземното съоръжение за поддръжка и логистика, съоръжение за разбор и подготовка на задачите, образованието на летците и техниците. Ако един от тези съставни елементи не е пълностоен, бойните благоприятни условия фрапантно се свиват “, разяснява по-нататък в елементи Радев.

С изострен звук той напомни обещанията – „ че ще реализираме допустима цена, близка до първичната, че ще има разсрочено заплащане, мощен обхват индустриално съдействие, че ще вземем аероплан с огромни модерни бойни качества, а не някаква играчка. Самолет, с който ще можем да водим война и да нанасяме високоточни удари и че само при Ф-16 ще имаме цялостен пакет въоръжение, и че единствено гуляй него няма да има никакви скрити разноски “.

И атакува ръководещите: „ Но действителностите разкриват непрестанно наивността и неподготвеността на българското държавно управление във връзка с американското законодателство. В началото на юни Вашингтон ни даде офертата си на стойност 3 милиарда и 450 млн. с Данък добавена стойност при 100% предплатено заплащане, без право на предоговаряне. За да свалим цената, държавното управление ни предлага договорка за грубо орязан пакет “.

Радев изрази вяра, че кабинетът няма да допусне за тази цена да вземе аероплан без качества, „ другояче това ще бъде безконтролно “. „ Още повече, явява се още един прикрит разход от към милиард и в случай че не го даде в този момент, идва въпросът по кое време този аероплан въобще в миналото ще придобие ли цялостни целеви качества, по кое време ще има цялостния пакет въоръжения и мн.др. Сега този пакет, който се оправдава с геополитика, тя обслужва очевидно избрани политици, които може би търсят легитимация пред някое непознато държавно управление. Но тя е на гърба на българските Военновъздушни сили, на летците и техниците, които ще би трябвало да извършват невъзможни задания с това осакатено съоръжение, и на гърба на българския народ, който ще заплаща доста, само че няма да има надеждна отбрана “.

Според президента дебатът за геополитиката не се състоял. „ Защото ръководещите, които се самообявяват за нашия флагман за европейското ни развиване, избягаха от дебата за самолета като инструмент за нашата по-нататъшна европейска интеграция – освен Шенген, Еврозоната, правовата страна, европейските стандарти за качество, ще не престават да бъдат мираж. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна промишленост и просвета във значими европейски планове. Но ние в Европа ще ставаме от ден на ден като изолирани платци и то небогати “, пророкува президентът.

В отговор на въпроса за зародилия спор сред България и Македония за Гоце Делчев Радев поздрави сътрудника си Стево Пендаровски за смелостта му и се впусна в пояснения за разликите сред договорите на Скопие със София и с Атина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР