В предаването „Още от деня“ по БНТ Венко Сабрутев, каза

...
В предаването „Още от деня“ по БНТ Венко Сабрутев, каза
Коментари Харесай

Венко Сабрутев: Търсим осигуряване на необходимите количества газ през алтернативни трасета

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Венко Сабрутев, сподели че проектът е да се обезпечат различни трасета за доставка на природен газ в България, да се обезпечи действителна същинска диверсификация на доставките. „ Такава диверсификация все още няма. 88% идват от Русия, от Азербайджан единствено 7%. Планът включва обезпечаване на нужните количества газ през различни трасета и трасета, които биха могли да доведат до понижаване даже цената на газа “.

Около 3,5 милиарда куб м газ използва България изясни Сабрутев. „ Интерконекторът с Гърция по него би трябвало да потекат към 2 милиарда куб. м, в случай че се разшири би могло да стигне даже до 3-4 милиарда. Търсим сега с построената инфраструктура да осигурим нужните количества. България и все още би могла да си набира нужните количества природен газ, не е належащо да имаме тази голяма взаимозависимост към Русия. По различни трасета бихме могли да набавим до 20 милиарда, при нужни 3,5 милиарда куб. м газ “.

Алтернативите могат да бъдат по-скъпи в този миг, само че дълготрайно решаването на казуса с доставките ще докара даже до понижаване на цените на газа, безапелационен е Сабрутев.

Правителството прави всичко належащо за обезпечаване на газа, съобщи Сабрутев. „ Не би трябвало да се махаме от масата за договаряния с „ Газпром “, само че не и на цената на националния интерес на България “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР