В предаването Още от деня“ по БНТ Теодора Георгиева, каза

...
В предаването Още от деня“ по БНТ Теодора Георгиева, каза
Коментари Харесай

Теодора Георгиева, ICGB: Очакваме в началото на другата седмица да получим Акт 16 за интерконектора с Гърция

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Теодора Георгиева, сподели че към този момент за интерконектора с Гърцияя разполагат с Акт 15. „ Вече имаме заповед, която е направена от ДНСК за понеделник, при започване на другата седмица чакаме Акт 16 “, добави Георгиева.

Тя подсигурява, че планът е напълно кадърен да действа. „ Развиваме план за 3 милиарда кубически метра газ годишно, което е потреблението на България. Имаме резервация на потенциал 50% “, уточни Георгиева и означи, че датата 1 октомври, когато се чака да потече азерски газ към България, е доста значима цел, с цел да може по-ниските цени да се усетят и от консуматори, и от индустриалци.

Теодора Георгиева изясни, че инфраструктурата привидно е дребна, само че има извънредно сериозна значимост от позиция на транспорт на газ и за други дестинации. „ Например в Западните Балкани: Сърбия и Македония, също имат интерес. Важно е да мислим какво следва. 2024 година ще стане подготвен терминалът в Александруполис. Отсега би трябвало да се работи за увеличение на потенциала на интерконектора “, счита тя.

Георгиева добави, че към този момент имат нови клиенти от Гърция, Италия и Съединени американски щати. Тя не уточни тъкмо с какъв брой ще е по-евтин азерският газ, само че подсигурява, че ще е в пъти повече от в този момент.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР