В предаването Още от деня по БНТ, снощи Валентин Николов,

...
В предаването Още от деня по БНТ, снощи Валентин Николов,
Коментари Харесай

Валентин Николов: АЕЦ „Козлодуй“ има нужда от държавна гаранция в размер на 1,5 милиарда евро за това строителство

В предаването „ Още от деня " по Българска национална телевизия, нощес Валентин Николов, сподели че новите два блока не се знае в какъв период ще бъдат строени. „ Има стъпки преди този момент кой ще строи тези два блока - 7 и 8. Това е първият въпрос. Вторият въпрос е по какъв начин продължаваме напред, а точно към сегашния миг се прави предпроектно изследване за строителство на 7 и 8 блок. И то ще привърши март месец с Уестингхаус. След това би трябвало да се водят договаряния за инженерингово изследване и инженеринг. "

Това стратегическо решение на Министерски съвет, за което благодаря, към този момент имаме това решение и в действителност компанията АЕЦ „ Козлодуй " ще бъде ликвидна с 500 милиона лв. и тя ще може да предоговори първите стъпки за този инженеринг, изясни Николов.

Уестингхаус няма са строи сигурно, съобщи Николов. „ Нито в Китай, нито в ОАЕ е строил той. Строителството ще бъде предоставена на огромна компания - може от Съединени американски щати, може от Южна Корея. Това ще се реши най-вероятно на търг или посредством договаряния ".

Възможно е страната да бъде вложител и притежател по-късно на централата, добави Николов. „ Държавата най-вероятно ще вземе решение да бъде вложител и притежател ".

АЕЦ „ Козлодуй " е декларирал пред МФ, че ще е нужна държавна гаранция в размер на 1,5 милиарда евро за това строителство, безапелационен е Николов. „ Това е признато от МФ и дай боже да бъде заложено в държавния бюджет ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР