В предаването Още от деня“ по БНТ Петър Витанов, каза

...
В предаването Още от деня“ по БНТ Петър Витанов, каза
Коментари Харесай

Петър Витанов: Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е правилно

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Петър Витанов, сподели че ние сме посочили, че работим добре и имаме принос към Европейски Съюз, единствено Нидерландия и Австрия са срещу влизането ни в Шенген, всички останали държави-членки са съгласни. Ние имаме огромен принос за това. Когато има предпочитание и разговор, тогава има и метод.

„ Шенген е на първо място механически критерии и параметри, които ние сме изпълнили. Вероятно се оказва и някакво въздействие, че нямаме постоянно държавно управление. “, позволява той.

По отношение на сигурността на границата, евродепутатът съобщи, че не мисли, че има предумишлено отношение към страната ни. „ Ако има едно обособяване на Румъния от България ще има някои други механически проблеми. Румънската границата е по-дълга, ще би трябвало и по-голям запас за защита. Освен това надали Европейска комисия желае да се откаже от територия, през която минава цели трафик на артикули от Европа към Азия. Има такива нюанси в позицията на Нидерландия. За да заключим тематиката ние би трябвало да работим дружно “, акцентира Витанов.

„ Това че нямаме прогрес по много от законите е отрицателен знак. Имахме 26 закони, които бяха част от рамката, с цел да получим средства по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Определено ще имаме проблем. Надявам се идващия парламент да реши тези проблеми, с цел да получим тези евросредства, които са извънредно нужни на страната ни. Все още имаме някакво време да компенсираме и наваксаме, с цел да не загубим пари “, акцентира той.

„ Предоговарянето на ПВУ е вярно, тъй като когато се съгласихме на изискванията по проекта нямаше война, а енергийните пазари бяха по-устойчиви, т.е. Ние имаме право да го желаеме. Имаме съображение да желаеме преосмисляне по ПВУ. От друга страна, ние сме единствената страна, която желае предоговаряне и не знам дали ще срещнем схващане. Много ми е мъчно да допускам, че това е допустимо, песимистичен съм. Важно е да се каже, че декрабонизацията би трябвало да се случи и замърсяването – овладяно “, сподели евродепутатът.

На въпрос дали може да се направи изключение за България, Витанов съобщи, че на този стадий от ПВУ е доста мъчно изпълнимо.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР