В предаването Още от деня по БНТ Илияна Йотова, каза

...
В предаването Още от деня по БНТ Илияна Йотова, каза
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Призовавам у нас да се създаде музей, който да разказва за спасяването на българските евреи

В предаването „ Още от деня " по Българска национална телевизия Илияна Йотова, сподели че това е една от най-славните страници на българската история, във връзка отбелязването на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

Би ми се желало и през днешния ден да има такива образци, с които името на България да бъде споменавано, добави тя.

Тя прикани у нас да се сътвори музей, който да споделя за спасяването на българските евреи.

В последните години като че ли стана първокласно да се приказва за човешки права. Табуто на тези права беше нарушено от войната в Украйна. Говорим за брутална, нападателна война, която носи доста жертви. Затова са значими уроците от войната. Трябва да създадем по този начин, че тези уроци да бъдат пренесени и премислени за всяко едно потомство, съобщи Йотова.

В отговор на въпрос тя уточни, че тя и екипът ѝ се пробват ежеседмично да подържат връзка с българите в Украйна, само че означи, че това не всеки път е допустимо.

Част от тях и сега са под окупация, там са съветските войски. Условията, в които живеят сега, са доста тежки. Когато ги питаме дали желаят да дойдат в България, споделят че не желаят, споделят: " Това е нашата татковина, желаеме да останем тук и да се борим ", разкри вицепрезидентът.

По думите ѝ служебното държавно управление извършва прецизно решението на Народното събрание за военна помощ за Украйна. Напълно споделям и поддържам мнението на президента, че не можем да останем без никаква отбрана, не можем да оставим армията си без нищо. По тази тематика имам вяра повече на президента Радев, в сравнение с някои политици, сподели Илияна Йотова.

Тя разяснява и упованията си за предварителните парламентарни избори на 2 април.

Притеснява ме, че от началото на тази акция се приказва повече за това кой ше бъде първи. Никой не приказва за това по какъв начин ще наподобява идващото държавно управление. Да не стане по този начин, че отново президентската институцияа да се окаже отговорна за това, че няма кабинет, разяснява Йотова.

Този път залогът е доста огромен. 24 месеца да живеем в политическа неустойчивост - това и най-развитата страна не може да си го разреши, акцентира вицепрезидентът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР