В предаването Лице в лице по БТВ финансовият министър и

...
В предаването Лице в лице по БТВ финансовият министър и
Коментари Харесай

Асен Василев: АЕЦ Белене не е изгоден проект. Който иска и вика срещу бюджет 2022, няма да получи

В предаването " Лице в лице " по БТВ финансовият министър и вицепремиер Асен Василев уточни, че не знае дали планът АЕЦ " Белене " ще се осъществя, тъй като занапред ще се вършат експертни аналици.

" Имаме съдружно съглашение - ще го осъществим. То включва да бъде изработен разбор за плюсовете и минусите на плана АЕЦ " Белене ", сподели Асен Василев.

Изтъкна обаче три аргументи, по които съгласно него той не е преференциален.

Първо, говорейки за площадката на " Белене ", той изрази подозрение ще има ли утвърждение от Европейската комисия.

Второ, Василев разяснява построяването на фрагменти за ръководството на АЕЦ. По думите му, и в този момент има проблеми с намирането на фрагменти за АЕЦ " Козлодуй ", какво остава за АЕЦ " Белене ".

Трето, довеждащата инфраструктура за АЕЦ " Белене " не е построена, а тя е много скъпа, сподели вицепремиерът.

На 7 декември 2020 година, в утринния блок на Българска национална телевизия Василев съобщи, че АЕЦ " Белене " е политически план, който на този стадий не е необходим на България, откакто животът на АЕЦ " Козлодуй " беше продължен.

В диалога по БТВ вицепремиерът беше безапелационен, че не чака повишаване на електричеството след повдигането на мораториума, който наложи Народното събрание.

Няма метод да получим неустойки поради закъснението на доставката на новите изтребители F-16, изясни вицепремиерът. Преди няколко дни военният министър Стефан Янев разгласи, че в края на месеца най-късно до март, у нас идват щатските специалисти, с които ще преговаряме поради закъснението при изработването на самолетите.

" Ще поставим старания, само че по контракт ние нямаме право ", безапелационен бе Василев. Вицепремиерът изясни, че няма по какъв начин да се предоговори контракт. И добави, че точно поради това е споделил, че повече няма да изсипваме една торба пари за самолети на хартия. Василев косвено укори предходните ръководещи, че са го позволили, като са подписали неблагоприятен контракт.

" Договорът би трябвало да е преференциален за двете страни. Трябва да има задатък, наказателна клауза, капиталова стратегия. Когато това го има, ние имаме един безупречен контракт ", разяснява Василев.

„ Който желае и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който създаде действителен артикул “, разгласи още финансовият министър Асен Василев. Той разяснява по този начин другите митинги против проектобюджета за 2022 година Той влиза на второ четене в Народното събрание тази седмица.

Вицепремиерът даде образец с протестиращите експерти от музеите и галериите в България. Те бяха насърчени от Националната федерация “Култура “ към КТ „ Подкрепа “ да затворят в границите на час на 22 февруари поради „ обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата, планувани за развиване на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет “.

„ Ако кажем, ще променим всичко за 1 месец, няма да стане. Всички пари са заложени против действителен измерител, дейности и резултат. Примерно даваме 100 милиона за действия в учебните заведения за спорт и изкуства. Парите за музеи са 12 милиона, само че с тях няма да вдигнем заплатите на всички уредници, а единствено на тези, които създадат експозиции, изложения и така нататък “, сподели Василев.

Той се обърна и към чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които стачкуват с искане за 20-процентно нарастване на заплатите. „ Когато има промяна в дадена система, тогава има нарастване на заплатите. Говорих със Синдиката на огнеборците, имахме добър диалог, те са минали през сходна промяна през 2011 година Говорим с Министерство на вътрешните работи и дружно с тях в Министерството на финансите вършим разбор. В момента, в който е приключен анализът и е ясно – ето това е инвестицията, това са параметрите – ще имаме смяна “, изясни той. „ Това би трябвало да се огледа, то не е безпределно дълъг развой, а лишава от няколко седмици до месец “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР