В предаването Лице в лице“ по Бтв Александър Андреев, каза

...
В предаването Лице в лице“ по Бтв Александър Андреев, каза
Коментари Харесай

Александър Андреев: Изборният кодекс трябва да бъде променен съществено

В предаването „ Лице в лице “ по Бтв Александър Андреев, сподели че в отчета на правната комисия са систематизирани всички оферти от политическите сили. „ Една част не откриха поддръжка, други съумяха да намерят поддръжка. И сега следва гласоподаване на второ четене в пленарна зала на Изборния кодекс. “

От позиция на изборите интензивността, ние в никакъв случай не сме я оценявали, защото тя не влиза в определянето на мандатите и изборните гласове. „ Избирателната интензивност има значение за доверието и за политическата представителност на партиите. След преброяването се задават въпроси за пресмятане на мандатите в съответните региони и самият регион чужбина дали да съществува или не. Моето мнение е, че в случай че има единодушие от Народното събрание да промени методиката, това трябваше да се случи. Но такова предложение нямаше – установяване на най-малък брой мандати или установяване на регион Чужбина. Но регион Чужбина, с цел да бъде организиран, би трябвало да получи по-подробна уредба.

С премахването на регион Чужбина не значи, че българите няма да имат право да гласоподават в чужбина, изясни Андреев.

Избирателните описи се основават въз основа на непрекъснатия адрес, а всички български жители, в това число и тези, които живеят в чужбина, те имат непрекъснат адрес в България и по тази причина законодателят би трябвало да одобри решение дали да бъдат формирани избиратените описи въз основа на съществуващата система от ГРАО или тя да бъде дейна регистрация на българските жители, които да заявят дали желаят да вземат участие в изборите, добави Андреев.

Моето мнение е, че този избирателен кодекс има нужда да бъде значително изменен, тъй като той е основан за гласоподаване с хартиена бюлетина, споразумяване на съответния избирателен развой по един метод, който сега не подхожда за това, което е първичния план на законодателя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР