В предаването Алегро виваче по Хоризонт си припомняме талантливия български

...
В предаването Алегро виваче по Хоризонт си припомняме талантливия български
Коментари Харесай

Спомен за диригента и композитор Александър Владигеров



В предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " си припомняме надарения български композитор, диригент и пианист Александър Владигеров. На 15 юни се навършиха 25 години, откогато той си отиде от този свят, а на 4 август можеше да означи 85-годишнина.

Когато бяхме студенти, в Музикалната академия той беше най-популярната персона. Нямаше събитие и музикална веселба, в които той да не е основен уредник, а свиреше „ неразрешена музика “ - Гершуин и рокендрол, нещо неприемливо в тези години. И си патеше - то бяха санкции и открити събрания във връзка негови изяви, то беше ровене в персоналния му живот. А той беше постоянно усмихнат, жизнеспособен, разговорлив и с необикновено възприятие за комизъм. Такъв го запомних...
После стана диригент в  Русе, Плевен, Пловдив, началник на Симфоничния оркестър на БНР. На него изискуем прелестните записи на доста произведения на гениалния му татко Панчо Владигеров.

И като композитор Александър Владигеров бе видян. Още първата му творба - Вариации за пиано върху песента " Дилмано, дилберо ", бе удостоена с интернационалните награди. Но огромната му обич беше друга - джазът.

Плод на любовта на Александър Владегоров към джаза са прелестните му мюзикъли, обичани и до през днешния ден на българските деца: " Веселите градски музиканти “, “Вълкът и седемте козлета “ и вокално-симфоничната приказка “Червената шапчица " - и трите по приказки на братя Грим. Те са поставяни във всички наши професионални оперни и любителски театри, а и на доста места в чужбина. През 1980 година „ Веселите градски музиканти “ бе сложена в спектакъл " Хикозан " в Киото, Япония, и триумфът е толкоз огромен, че след това е играна в 60 града на Япония пред към 500 000 фенове.По мотив годишнините на създателя, през 2018 година трите мюзикъла бяха издадени на двоен компактдиск.

Чуйте в звуковия файл фрагменти от изявленията с Александър Владигеров и артиста Тодор Колев, съхранени в Златния фонд на БНР.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР