В православната традиция това е време, в което възкресението на

...
В православната традиция това е време, в което възкресението на
Коментари Харесай

Започва Светлата седмица

В православната традиция това е време, в което възкресението на Иисус Христос донася прояснение за всички и вяра за безконечен живот. До събота всеки един от дните носи името " светли ", а църквата и християнският свят славят Христовото възкресение. През тази седмица се популяризират светите апостоли и Света Богородица. На Светли понеделник се популяризират апостолите,

Светлата седмица завършва с неделния ден – втори след Пасха. Тя се назовава още Томина неделя, тъй като в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които бил и деятел Тома - апостолът, който не повярвал във възкресението на Исус и изискал да персонално да се увери, като допре раните му. Известна е още и като Нова неделя, тъй като след нея стартира броенето на неделите след Великден.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от възкресните празнични песнопения, разрешава се блажна храна в нормалните за годината постни дни - сряда и петък.

Във втория ден на Възкресение Христово по традиция се организира и литийното шествие Бачковския манастир до местността " Клувията ", където е била открита чудотворната икона на Света Богородица, която се съхранява в светата обител.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР