В правителството на Петков направихме един добър бюджет, който гарантира

...
В правителството на Петков направихме един добър бюджет, който гарантира
Коментари Харесай

Нинова към министър Василев: Защо отстъпвате от мерките, които бяхме заложили в правителството „Петков“?

„ В държавното управление на Петков направихме един добър бюджет, който подсигурява финансова непоклатимост, обществена политика и сигурност в стопанската система. Един бюджет би трябвало да се прави оценка по резултатите. Резултатите на оня бюджет са следните: оставихме стопанската система на България преди всичко по промишлено произвеждане в Европейски Съюз за пръв път, изпълнихме 20 милиарда лева обществена стратегия и приключихме годината с 3% недостиг, намалихме дълга на страната с 2,5 мрлд. лева Това е справедлива истина. Но стъпвайки на оня бюджет, през днешния ден имам да споделям 3 неща на министър Василев и да му задам 3 въпроса. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада по време на полемиката по държавния бюджет.
„ Първо, преди няколко дни Националния статистически институт излезе със следната информация: Национален статистически институт регистрира 11% спад на промишленото произвеждане за година. Отчита спад с 11% на промишленото произвеждане през месец май 2023 година по отношение на месец май 2022 година – на финала на нашето държавно управление. От първо място в Европа на 13-то. Какво стана за една година? А тогава беше тежка рецесия, в този момент нещата се поуспокояват и все пак промишленото произвеждане е толкоз внезапно надолу. И знаете ли от какво: добивната индустрия е с 24% надолу, преработваща индустрия – 8,3% надолу, произвеждане на текстил – 28% надолу, произвеждане на дървен материал и произведения от него – 28,4%, произвеждане на мебели – 25,7%, произвеждане на химични артикули – 25%. Като се замислите, като изключим 1-2 бранша в огромните компании, всичко друго е дребни и междинни предприятия – гръбнакът на българската стопанска система “, обърна внимание Нинова.
И зададе въпрос на финансовия министър: „ Г-н Василев, за какво в този бюджет и с ограниченията, които оферирате, отстъпвате от това, което постигнахме дружно? “
По нейните думи бюджетът блокира икономическото развиване на България по следните аргументи: „ Първо, намалявате финансовите разноски по справедливи аргументи, нямате готови планове, само че това ще се отрази на вложенията в стопанската система. Второ, няма да дойдат пари по втория транш на ПВУ и Вие го знаете – още един блокаж на вложения в стопанската система. Трето, гласувате, че в случай че финансовите разноски в общините не се изпълнят, те ще ги употребяват за нещо друго. И четвърто, с ограниченията, които предложение за изсветляване, блокирате работата на дребните и междинни компании. Добре е желанието да изсветлявате, само че блокирате работата на дребния и междинен бизнес. И всичко това, към 11% спад през май месец, ще видите по какъв начин ще се отрази. Позволете да изразя песимизъм за 1,8% напредък в Брутният вътрешен продукт при тези фактори. “
На второ място, водачът на Българска социалистическа партия обърна внимание на приходите и настоя министър Василев да даде съответен отговор дали ще вземе 100% от дивидента на държавните сдружения. „ Разполагам с решението ви на Министерски съвет от 23 юни т.г., където казвате от 50% да се усили на 100% за всички. За БЕХ е ясно, там нещо сте създали. А другите държавни сдружения? Защото през днешния ден излиза информация, че не е по този начин и ще бъде изборно. И това е второ оттегляне от онази политика, която ние водихме в стопанската система. И отговорността беше моя за държавните предприятия. Тогава имаше диференциран метод – не 100% от всички, а съгласно инвестиционната  стратегия на съответното дружество, съгласно броя на служащите, нарастването на заплатите, държавните дивиденти, заемите към банките да се обслужват и тогава се решаваше и се правеха изключения. Защо отстъпвате в този момент и казвате „ всички дружно еднообразно под ножа “? “, попита Нинова.
„ Трето - обществената стратегия. Тогава 20 милиарда стигнаха от бебето до най-възрастният човек, от детските и майчинството до пенсиите. С 3% недостиг - не сме раздрусали финансовата непоклатимост на страната. Защо отстъпвате в този момент от това? Защото този бюджет е противообществен. Той замразява приходите в изискванията на повишаващи се цени – на ток, парно и вода “, безапелационна бе Корнелия Нинова.
„ И съответно, господин Василев, доста огромна част от програмата, която подписахме дружно тогава, я изпълнихме – под натиска на Българска социалистическа партия. Но Ви запитвам за какво отстъпвате от следното, под което стои Вашия автограф: безвъзмездни медикаменти за малолетни деца до 14 години; обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата; еднократна помощ за развъждане на първо дете – 500 лева, за второ дете – 1000 лева, за трето дете -  1500 лева и за  всяко последващо по 200; увеличение на еднократната помощ за майки постоянни студентки до 10 минимални работни заплати; нулев налог приход за лица под 26 години; безвъзмездни инвитро процедури за фамилии с проблеми; еднократна помощ за възпитаници до 12 клас? “, попита още тя.
По нейните думи, по същата тази стратегия са се постигнали доста съществени неща в обществената сфера. „ Но сегашните Ви сътрудници смъкнаха държавното управление и тя остана  неизпълнена. Въпросът е за какво в този момент отстъпвате от това и не продължавате тази политика? Ние имаме пояснение. Дано и българските жители да го схванат и да видят разликата. Когато Българска социалистическа партия, като лява, достоверна, българска, социалистическа партия взе участие в ръководство, какво се случва с приходите и с стопанската система. И когато не взе участие, какво се случва “, уточни Нинова.
„ Щяхте да постигате посредством десни ограничения леви цели. Така стартира вашата политическа кариера – и персонална, и на партията ви. Това, което оферирате през днешния ден, нито са десни ограничения, нито са леви цели. Защото блокирате  стопанската система - назад на всяка дясна партия, и тъй като замразявате приходите - назад на всяка лява политика. Тоест това е едно нищо. Този бюджет е кърпене на дупки, с цел да се изкара годината. В него  няма никаква мисъл за смяна. Нещо,  което основно  носите в името си. Напротив, това е декаданс по отношение на това, което постигнахме предходната година “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР