В прашния царевичен пояс на Америка тази пролет земята се

...
В прашния царевичен пояс на Америка тази пролет земята се
Коментари Харесай

ООН: 1/3 от земната площ е деградирала от ерозия и изчерпване на хранителните вещества

В прашния царевичен пояс на Америка тази пролет земята се давеше. В басейна на река Яндзъ в Китай е изсъхнало. Фермерите и на двете места водят съвсем изгубена борба за избавяне на почвата, която създава храната, която консумираме. От Съединените щати и Китай до Кения, човешките старания за опазване на почвата се оказват несъвместими с все по-екстремните метеорологични условия, които повреждат живата система и изчерпват способността ѝ да създава храна, написа Ройтерс след изявленията с десетки фермери, учени и други почвени експерти.

Ерозията на почвата може да докара до загуба на 10 % в международното произвеждане на култури до 2050 година, съгласно Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО). С прогнозата международното население да нарасне с една пета до близо 10 милиарда до тогава, недохранването и гладът ще обиден от ден на ден хора.

Малко места са в по-дълбока рецесия от пасищата в Северна Кения, където непрестанно задълбочаващата се суша е оголила земята от растителност, излагайки почвата на вреди и обърквайки напъните за адаптиране на земеделските практики.

" Почвата, останала там, е доста уязвима, като кожата на Земята, която не носи облекла, до момента в който слънцето пече ", сподели Лий Ан Виновиецки, почвен академик в Найроби в CIFOR-ICRAF, проучвателен център на изгодите от дърветата за хората и ландшафта.
Фалшив дъжд: черешката на тортата
Учени от Организация на обединените нации споделят, че може да отнеме до 1000 години на природата да създаде 2-3 см почва, което прави опазването ѝ сериозно.

Растенията порастват посредством попиване на слънчева светлина и въглероден диоксид. Те придвижват въглерода в почвата, захранвайки микроорганизми, които на собствен ред основават условия за напредък на повече растения.

Екстремните метеорологични условия, някои от които породени от изменението на климата, освен повреждат културите, само че също по този начин ерозират почвата и изчерпват хранителни субстанции като въглерод, азот и фосфор от комплицираната екосистема, съгласно експерти.

Това води до деградация на земята - понижаване на способността ѝ да поддържа живота на растенията, а оттова и живота на животните и хората.

Една трета от общата земна повърхност в света към този момент е деградирала от ерозия, привършване на хранителни субстанции или по други способи, съгласно Организация на обединените нации.

Роналд Варгас, академик специализирал почвознание и секретар на Глобалното партньорство за почвата на ФАО, сподели, че рисковите метеорологични условия форсират деградацията на почвата, която към този момент е почнала посредством обезлесяване, несъразмерна паша от добитък и погрешно потребление на торове.

" Деградацията на земята е циничен кръг. След като сте деградирали почвите и се случат неприятни метеорологични събития, тогава се стига до доста неприятни вторични последици ", изясни Варгас.

Относно плануваните от ФАО загуби в международното растениевъдство той добави, че тези 10 % съставляват действителен проблем за продоволствената сигурност.
Инженеринг на дъжда
Американският Среден Запад, пресушен за дъжд това лято, в действителност става все по-влажен с времето.

Дъждовни стихии в продължение на три дни в средата на май отмиха до три тона нечистотия на акър в две дузини от окръзите на Минесота, съгласно данни от Daily Erosion Project, самодейност на Държавния университет на Айова за оценка на загубата на почва.

Рейчъл Шатман, помощник по стабилно земеделие в Университета на Мейн, съобщи, че Средният Запад и Североизток на Съединени американски щати са изключително уязвими от ерозия на земята, тъй като получават повече рискови количества дъжд от естественото, наклонност, която се чака да продължи до края на века.

В басейна на река Яндзъ по-влажното време би било добре пристигнало. Селскостопанските пояси в района, разпростряли се от Съчуан на югозапад до Шанхай на източното крайбрежие, получиха 40 % по-малко превалявания от естественото през лятото и бяха изпечени при рекордно високи температури.

Лю Зию, чиновник в китайското министерство на водите, сподели през август, че една трета от почвата в шест основни селскостопански провинции по горното и междинното течение на Яндзъ е по-суха от оптималното вследствие на сушата. В към една десета от селските окръзи в тези провинции, почвата страда от " съществено привършване на водата ".

Програмата за засяване на облаци в Китай предложи известно облекчение, като единствено през август стартираха 211 интервенции, с цел да провокират превалявания над 1,45 милиона квадратни километра изсъхнали аграрни земи, само че специалистите споделят, че това не е дълготрайно решение.

По същия метод други ограничения, като изкопаването на хиляди нови кладенци и насърчаването на фермерите да сменят културите, с цел да усилят добивите, имат лимитирано влияние.

Фермерите към свилото се езеро Поянг в провинция Дзянси споделиха пред Ройтерс, че всички типове култури са мощно недоразвити вследствие на неналичието на превалявания. Ху Баолин от село Синяо показа, че неговата рапица даже не е цъфнала, а плодът му помело е една трета от нормалния си размер.

Жители на земеделския регион Хукоу в Дзянси споделиха, че доста плантации със сусам, царевица, сладки картофи и памук са изсъхнали.

Някои специалисти са оптимисти, че светът може да се отдръпне от заплахата, най-малко на някои места.

ФАО изготви проект за деяние тази година, който се стреми да усъвършенства и поддържа здравето на 50 % от световните почви до 2030 година, възприемайки практики като сеитбооборот и агролесовъдство, система за потребление на земята, която засажда дървета в и към култури и пасища.

Кристин Морган, основен теоретичен шеф в основания в Северна Каролина Институт за здраве на почвата, сподели, че почвите могат да се регенерират, в случай че фермерите ползват по-добри способи по-широко. " Винаги мислим, че нещо ново ще ни избави, само че в действителност би трябвало да променим държанието си ", разяснява Морган.

Опциите включват необработка на почвата за понижаване на ерозията и засаждане на покривни култури отвън сезона за попречване на ерозия и загуба на хранителни субстанции. Практиките се употребяват надлежно единствено на 25 и 4 % от земеделските площи в Съединени американски щати, съгласно оценки на " Би Ем Оу Капитал маркетс " (BMO Capital Markets), съгласно които главното преразглеждане на системите за развъждане е основало предварителни разноски за фермерите, със загуби на рандеман в първите години.

В Кения обаче вредите са ужасни.

" Почвата в никакъв случай не е била толкоз песъчлива, когато бях млад ", сподели 50-годишният Малиян Лекопир, отглеждащ говеда и кози в региона на Самбуру. Той си спомня времената, в които мястото е било обитаемо с животни, само че в този момент всички те са изчезнали, а потоците са пресъхнали.

Наистина земята е изсъхнала в страната, където продължителните суши са станали по-чести от 2000 година насам, като сегашната е най-лошата от четири десетилетия.

Повече от 60 % от общата земя в страната се смята за мощно деградирала, а повече от 27 % доста мощно деградирала, съгласно министерството на околната среда на Кения, като се вземат поради фактори като растителната завивка и нейната дарба да устои на ерозия. Това се случва макар напъните на зелените групи да предизвикват фермерите да употребяват селско стопанство без обработка или с минимална обработка, както и агролесовъдство.

Нито едно от децата, играещи в селото на Лекопир в Северна Кения, не си спомня същински дъждовен сезон. Те са привикнали да отглеждат камили и да заобикалят растящата мрежа от прашни дерета, нито едно от които не е съществувало по време на младостта на фермера.

Сушата направи водоизточниците, на които това село разчита, все по-застояли, а децата - по-болни, сподели Лекопир. За да запазят останалите говеда и кози живи, пастирите постоянно би трябвало да извървят стотици благи в търсене на вода или паша.

Тревата е изчезнала от огромна част от обширните пасища в Кения, оставяйки земята податлива на бъдещо уплътняване или ерозия, изясни почвоведът Виновиецки от CIFOR-ICRAF.

Толкова доста почва е ерозирала в Кения, Индия и доста други места по света, че земната банка със семена - тревни семена, подготвени да покълнат, откакто завали дъжд - също е изчерпана, което значи, че възобновяване на някои площи ще изисква ръчно наново засяване, разяснява Тор-Гунар Ваген, основен академик на CIFOR-ICRAF.

" Цялата система е в повратна точка. Изменението на климата единствено форсира всичко това ", заключи той.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР