В практиката понякога се случва средствата за социално-битовото и културно

...
В практиката понякога се случва средствата за социално-битовото и културно
Коментари Харесай

Кой и как разпределя средствата за СБКО във фирмите

В практиката от време на време се случва средствата за социално-битовото и културно обслужване (СБКО) да не бъдат изразходвани в в съответната календарна година, само че това е допустимо, в случай че не е взето решение на общото заседание за фактическото консумиране на средствата през съответната година.

Поради тази причина плануваните, само че неизползвани, надлежно неизразходвани средства за СБКО въпросната година ще бъдат разпределени и употребявани, когато общото заседание бъде свикано, и когато то вземе решението за потреблението на тези средства.

Законът е безапелационен, че през времето, до момента в който бъде свикано общо заседание, плануваните средства за СБКО не може да се изземват и употребяват за други цели. Кой и по какъв начин резпределя тези средства и какви са процедурите за организация на процеса, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Социално-битовото и културно обслужване в бюджетните организации

Фактическият състав на разпределението и изразходването на средствата за СБКО съдържа два детайла, които следва да са по едно и също време налице - такива средства да са планувани и да се вземе решение на общото заседание на служащите и чиновниците.

За да вземе решение общото заседание, то би трябвало да бъде свикано. Друг е въпросът кой ще инициира неговото привикване, а общото заседание (събранието на пълномощниците) в предприятието се привиква от работодателя, от управлението на синдикална организация, както и по самодейност на една десета от служащите и чиновниците (пълномощниците) от предприятието. Също по този начин общото заседание (събранието на пълномощниците) е постоянно, в случай че на него участват повече от половината от служащите и чиновниците (пълномощниците). Събранието приема решенията си с нормално болшинство от присъстващите, доколкото в Кодекса на труда, в различен закон или в правилник не е планувано друго.

 istock istock
Това значи, че управлението на синдикалната организация има пълномощието да свика общо заседание, на което да се вземе решение за систематизиране и консумиране на средствата за СБКО за предходните години, само че също по този начин самодейността може да бъде и на една десета от служащите и чиновниците. Ето за какво всички работещи, като заинтригувани лица, следва да да обърщат съществено внимание на процедурните въпроси по отношение на привикване на общото заседание на служащите и чиновниците по отношение на процедурите за систематизиране на средствата за СБКО - осъществяване на срещи, диалози, на синдикални събрания и т. н., предвид на съгласуване и синхронизиране на дейностите по привикване на общо заседание и решение на казуса.

Нека припопмня, че задачата на социално-битовото и културно обслужване е възстановяване бита нa служащите и чиновниците, повишение на удовлетвореността им от работата, която правят, а това, от своя страна, води и до повишение качеството на трудовия развой и надлежно увеличение на продуктивността на труда.

Формите на СБКО могат да се разделят на две огромни групи: първата група са тези, свързани с трудовия развой, а втората – тези отвън трудовия развой или „ свързани с бита на служащите ”. Към първата група се отнасят транспортното обслужване от местоживеенето до местоработата и назад и обезпечаването на работно и униформено облекло.

Във втората група се включват проведеното хранене, съгласно рационалналните правила и характерните условия на труд, комерсиалното и битовото обслужване, като работодателят може да построява и поддържа търговски обекти и бази за услуги, бази за дългогодишен и временен отдих, физическа просвета, спорт и туризъм. Също по този начин и бази за културни занимания, подкрепяне на младите и новопостъпилите служащи и чиновници. В Кодекса на труда е планувано също, че работодателят може да обезпечава на служащите и чиновниците облекчаване и на други социално-битови и културни потребности.

Средствата за СБКО не са детайл от трудовото заплащане на служащите и чиновниците и не подлежат на контролиране от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Средствата за СБКО се обезпечават от работодателя.

Справка:

Глава 14 от Кодекса на труда

 
По тематаКакво е дружество, което обезпечава краткотрайна работа компании шеф средства СБКО .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на ки
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР