В Прага и десетки други градове на Чехия гражданите излязоха

...
В Прага и десетки други градове на Чехия гражданите излязоха
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Чехия срещу президента Земан заради проруско изказване

В Прага и десетки други градове на Чехия жителите излязоха на всеобщи митинги против президента на страната Милош Земан поради изказаните от него подозрения за това, че съветски сътрудници стоят зад гърмежите в оръжейния склад във де Врбетица през 2014 година

На Вацлавския площад в Прага стачкуващите са били към 10 хиляди , съгласно информация на локалната полиция, а по данни на уредниците на митинга са се събрали към 20 хиляди.

В неделя Земан съобщи, че има и друга версия за детонациите - той позволи, че може да става дума за " игра на спецслужбите " и че гърмежите може да са плод на немарливост. Същевременно той призна, че съмненията против Русия са съществени , и прикани те да бъдат тествани.

на президента провокира гневна реакция у доста политици и цивилен деятели. На процедура от него се дистанцира и министър председателят Андрей Бабиш, който съобщи, че версията за гърмежите е единствено една и че става дума за измама на съветски сътрудници. Срещу Земан прозвучаха обвинявания, че приглася на кремълската агитация и че разгласява секретна информация.
 Чешкият вътрешен министър: Взривът във Врбетице е дело ва ГРУ – няма друга версия
Чешкият вътрешен министър: Взривът във Врбетице е дело ва ГРУ – няма друга версия

Доказателствата са безапелационни...

Група сенатори има желание да го упрекна публично в държавна измяна. Демонстрантите поддържаха решението на сенаторите да издигнат такова обвиняване.

На митинга се виждаха плакати с послания против политиката на Русия и персонално против съветския президент Владимир Путин.

В Чехия не престават да работят противоепидемичните ограничения, всеобщите прояви не са неразрешени , при изискване, че се съблюдава условието за отдалеченост и хората са с маски.

Организаторите на митингите приканиха жителите да съблюдават хигиеничните правила и по опция да си създадат тест за ковид преди да вземат участие в деянията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР