В позиция, публикувана в социалната мрежа, министърът на правосъдието Данаил

...
В позиция, публикувана в социалната мрежа, министърът на правосъдието Данаил
Коментари Харесай

Министър Кирилов с емоционален коментар за Полфрийман

В позиция, оповестена в обществената мрежа, министърът на правораздаването Данаил Кирилов прикани обстоятелствата и законът да са водещи. Повод за коментара му е предварителното освобождение на Джок Полфрийман и дебатът в Народното събрание за съкратеното произвеждане.

В прочувствен коментар във Facebook Кирилов разсъждава за това кое е водещото - законът или независимостта на магистрата. Министърът на правораздаването разяснява обстановката след предварителното стартиране от пандиза на австралиеца и избухналите страсти в обществото, като се пробва да сложи на напред във времето обективния взор на правист, без да заема страна.

Не скрива също по този начин, че през последните дни е много обезверен от мнението си, че би трябвало да бъде оставен съдът да реши дали да приложи съкратеното произвеждане при убийства.

Кирилов не упреква никого, не цитира имена и не влиза в личностни нападки, а отваря дебата с поредност от въпроси.

" Имах няколко часа да се отдам на съзерцаване и умозаключение, да опитам независимо да оценя обстоятелствата и събитията, пораждащи дивия бяс и истеричната суматоха на малко на брой, сложили себе си над другите, над закона и над морала на справедливостта.

Въздържах се да осъждам, а както постоянно съм се стремял, да поддържам и да пазя съперника си, влизайки в дрехата и същината на неговите причини, претекстове и предубеждения ", написа министърът на правораздаването.

И продължава: " Не желаех да откривам изменничество по отношение на общо възприети национални цели, а избрах съмненията и догатките ми да останат на плоскостта на маргиналния персонален интерес и изгодата за съответна група от лица ".

Без да прецизира, че става въпрос за проблема с предварителното освобождение на килъра на Андрей Монов от състав на САС, отпред с Калин Калпакчиев, Кирилов слага въпроса за това дали обществото няма право на своята реакция на отвращение, откакто един магистрат към този момент се е произнесъл с решението и дали това може да се преглежда като засягане на магистратската самостоятелност, написа " Стандарт ".

" В този смисъл, би трябвало да доверя на Вашите съждения и присъда преценката дали един публичен спор може да засегне независимостта на магистрата, откакто той към този момент е отсъдил и е оповестил претекстовете си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР