В поведението на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните

...
В поведението на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните
Коментари Харесай

Ключът към ЕС е в ръцете на политиците в Скопие, не тук

" В държанието на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните връзки има цикличност. Когато се усетят по-активни общувания, се задействат фактори с неосветено минало или със съхранени скрити позиции, които да попречат на тях ".

Това сподели пред БНР проф. Ангел Димитров, някогашен първи дипломат в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси със Северна Македония. Той още веднъж акцентира нуждата от акуратност, с цел да не се стига до замяна на словесни напрежения, а умерено да стартира работата на учените.

" Съвместната комисия би трябвало да работи и ще работи. Всеки опит да бъде прекратена нейната работа е жест на недоброжелателност и неприятно отношение към Договора за другарство и добросъседство... Но ясно е изразено, че има напън върху работата на комисията от страната на Северна Македония, че хората там си задават въпроса - по какъв начин ще им се разреши да създадат корекции, които са нужни ". В предаването " Събота 150 " проф. Димитров акцентира, че е обикновено жителите и на двете страни да вършат общи празнувания с почитание към паметта и делото на Гоце Делчев.

" Надявам се, че има хора в Македония, които ще схванат, че не България им крие ключа към европейската врата, а това се прави от избрани среди в Македония. Ключът към Европейски Съюз е в ръцете на политиците в Скопие, не тук.. Създаването на страхови неврози с фиктивен зложелател, с измислена теза е дело на пропагандата. Там се нагнетява напрежение от медии, от изявления, с цел да се основават внушения, че някой желае да им ограби идентичността. Абсурдно е да се слага знак на тъждество сред историята като просвета и еднаквост ". И уточни, че европейските стандарти са по-различни от това, което се постанова като позиция в Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР