В повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще влоши глобалното неравенство(снимка:

...
В повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще влоши глобалното неравенство(снимка:
Коментари Харесай

МВФ: изкуственият интелект ще засегне до 40% от работните места


В множеството сюжети изкуственият разсъдък евентуално ще утежни световното неравноправие
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото развиване на системите с изкуствен интелект ще окаже по-голямо въздействие върху високоразвитите стопански системи в света, в сравнение с върху страните с растящи стопански системи и ниски приходи на глава от популацията, счита ръководещият шеф на МВФ – Кристалина Георгиева.

„ В множеството сюжети изкуственият разсъдък евентуално ще утежни световното неравноправие и това е тревожна наклонност, която регулаторите не би трябвало да подценяват, с цел да попречат на технологията да усили общественото напрежение ”, сподели ръководителят на Международния валутен фонд в корпоративния блог.

Изкуственият разсъдък, съгласно МВФ, ще засегне съвсем 40% от работните места по света. Неравенството в приходите, породено от изкуствения разсъдък, значително ще зависи от степента, в която технологията въздейства върху моделите на работа на високоплатените експерти.

От друга страна, въвеждането на AI ще форсира оборота на капитала за вложителите, а това единствено ще утежни финансовото неравноправие. Държавите би трябвало да обезпечат обществени гаранции за чиновниците, чиито действия са най-засегнати от разпространяването на изкуствения разсъдък, както и да обезпечат преквалификация на експерти в най-уязвимите браншове, счита МВФ.
още по темата
Според прогнозите на фонда, най-вероятният сюжет е съжителстване на изкуствения разсъдък и човешкия труд, само че цялостното изместване на последния наподобява подозрително.

В страни с развити стопански системи изкуственият разсъдък може да засегне до 60% от работните места; в страни с разрастващи се стопански системи и най-вече оскъдно население този резултат ще бъде доста по-слабо изразен.

Властите в разнообразни страни към този момент обмислят основаване на правни актове, регулиращи развиването и разпространяването на системи с изкуствен интелект. Законопроекти в тази посока се създават в страните от Европейския съюз, а в Съединени американски щати се образуват условия за това.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР