В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове

...
В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове
Коментари Харесай

В 18 масови храни вече се влага хитин от насекоми, който предизваквал рак. Проф. Начев коментира, че… (СПИСЪК)

В постове във Facebook и в изявления в осведомителни уеб сайтове се разгласяват описи с храни, в които може да се прибавят инсекти на прахуляк, целящи дезинформация на хората и внушавайки заплаха за здравето, осведоми БНР.

Един от уеб страниците цитира като меродавен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the European Union, според който фактически Европейската комисия позволява стартирането на пазара в границите на Съюза на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник).

От 2022 година към този момент може да се влагат в храните артикули от насекомите – на ларвата на дребния мрачник, утвърдени от Европейския съюз. Насекомите, предопределени за човешка консумация, попадат в обсега на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година по отношение на новите храни.

Те са вписани в листата на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде забелязан в приложението на Регламент за осъществяване (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за правене на листата на Съюза на новите храни.

В края на такива и сходни изявления е внушено по какъв начин веществото хитин, съдържащо се в добавката за храна, може да нанесе вреди върху човешкото здраве и даже и да провокира заболяване от рак.

ТВЪРДЕНИЕ: Хитинът в насекомите на прахуляк провокира рак и други болести

Безопасен ли е хитинът и какво съставлява той?

За да отговори на този въпрос, нашият екип се обърна към специалист – проф. Николай Начев, учител по етология и еволюционна морфология в катедра „ Биология “ на Факултета по естествени науки към Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “.

ХИТИНЪТ е вид белтък, който се съдържа най-вече във външния пласт на членестоногите. Това значи, че хитин има освен в насекомите, само че и в огромна част от морските блага, които се употребяват постоянно, без това да е довело до тежки странични резултати, които да са непосредствено разследване от съществуването на хитин.

По думите на проф. Начев той няма никаква хранителна стойност и в случай че се погълне ще бъде изхвърлен през храносмилателния тракт, тъй като в човешкият организъм няма ензими, които да го разградят. Хитинът би могъл само да раздразни червата, тъй като тази маса не би могла да бъде добре смляна. Има и научни публикации, в които се приказва за вероятни алергични реакции, само че те са прекомерно малко на този стадий, споделя още проф. Начев.

Насекомите са в диетата на хората на доста места по света, главно тропически региони. За един тунизиец или индус, както и в Мароко, яденето на инсекти несъмнено ще провокира обособяване на стомашен сок. Те са привикнали с този вид храна от деца.

По думите на проф. Начев, с цел да бъде позволена използването на инсекти в разнообразни храни, е нужно провеждането на проучвания, които ще лишават години. Хитинът ще бъде изолиран, а в храните ще бъдат влагани само протеинът от насекомите.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че хитинът от насекомите на прахуляк провокират развиването на рак и други болести е НЕВЯРНО. Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се употребяват за храна в доста страни, които ги подготвят по разнообразни способи. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният тракт.

Инфо:БЛИТЦ.БГ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР