В постапокалиптичния свят на The Last of Us“ (сериал на

...
В постапокалиптичния свят на The Last of Us“ (сериал на
Коментари Харесай

Реалистичен ли е апокалипсисът в сериала „Последният от нас“?

В постапокалиптичния свят на „ The Last of Us “ (сериал на HBO, чийто първи сезон побърка почитателите на едноименната игра - бел.ред.) бързо разпространяваща се пандемия, в която мутирала гъба Cordyceps трансформира инфектираните хора в нещо като зомбита – обсажда човечеството за десетилетия. Докато светът към момента се бори в действителния живот с действителна пандемия, феновете на сериала се чудят дали мрачната антиутопия за една друга страховита зараза от сериала на HBO може да се трансформира в същинска опасност за човечеството. Cordyceps, или Ophiocordyceps unilateralis, в действителност е действително съществуваща гъба, която паразитира в мозъците на инсекти като мравки или паяци. За благополучие на човечеството, макар че контролиращите мозъка гъбични инфекции хипотетично биха могли да създадат огромна пакост, не е нужно да започнете да се подготвяте за края на света. Това е мнението на доктор Скот Робъртс, помощник по инфекциозни болести в Медицинския факултет на Йейл и отговарящ за предварителната защита от инфекции в болница Йейл Ню Хейвън. Но до момента в който неконтролируема пандемия, провокирана от гъбички, е доста малко евентуална, те могат да са действителна и тревожна заплаха за хората и рискът от тях нараства.
„ Много малко гъбички или плесени се популяризират от човек на човек, тъй че гъбична пандемия не е прекомерно евентуална. Но с фактори като изменението на климата може да забележим възходящи гъбични закани. “


Реалната гъба от сериала

Ophiocordyceps unilateralis, известна още като гъбата зомби-мравка, е действителен паразит с разнообразни варианти, атакуващи характерни типове инсекти. Спорите на Cordyceps поемат контрола върху мозъка и двигателните функционалности на своя гостоприемник. Правят държанието му безредно и подтикват насекомото да търси по-високо място - там където има повече слънчева светлина и топлота - съвършените репродуктивни условия за гъбата. След гибелта на насекомото, гъбичен напредък избухва от главата на гостоприемника, освобождавайки спори, които ще завладяват идващите си цели.В „ The Last of Us “ мутирал вид на кордицепс стартира да заразява хората. Но този скок от инсекти към хора е доста неистински, споделя Робъртс. „ В природата има милиони разнообразни типове гъбички и плесени, които не предизвикват никаква зараза при хората, и това е един от тях “, изяснява той. „ Кордицепс, който заразява един тип мравка, не може даже да болести други типове мравки. “

Реалните паники

Когато излизаме измежду природата, вдишваме хиляди спори на гъбички. Това всекидневно не основава проблеми при здрави хора, тъй като имунната им система е добре функциониращата, а телесната им температура - висока.  Повечето гъбични типове не могат да виреят над 98,6 градуса по Фаренхайт. Всъщност, споделя Робъртс, това е повода, заради която сме еволюирали до тази телесна температура. Така считат някои миколози (експерти по гъбичките).
Понякога инфекциите могат да преминат от животни към хора. Вирусната зараза mpox, да вземем за пример, се предава на хората от дребни бозайници. „ Но множеството вируси, гъбички и бактерии не вършат това “, прецизира Робъртс. „ Само няколко са тези, които ме тревожат. Сред тях не е кордицепс. "
В сериала мутиралият кордицепс се популяризира бързо измежду хората посредством инфектирана храна. Вярно е, че можем да се заразим с това, което ядем, като норовирус или бактерията Salmonella. Въпреки това, вероятността гъбичките или мухълът да причинят проблеми при усвояване е ниска, изяснява ученият. Много от нас даже употребяват гъбична флора посредством пробиотици и добавки. Дори и да попадне в храната ни, нездравословна гъбичка евентуално ще бъде унищожена от ниското pH в стомаха ни.
Ако все пак, което знаем до момента, една мутирала гъба откри метод да болести човек, съвсем няма метод той да съобщи болестта на различен. „ Вирусите са тези, които се популяризират от човек на човек – ние кихаме и можем да заразим 20 души в вярната среда “, споделя Робъртс. Гъбичните инфекции идват от околната среда – посредством поемане на спори или открита рана. И рискът за предаване е извънредно невисок, прибавя той.
Някои гъби като псилоцибин имат изменящи съзнанието свойства при хората. За благополучие, тези резултати изчезват, откакто гъбичките изоставен храносмилателната система. „ Умовете ни несъмнено могат да бъдат изменени от гъбички, само че сигурно не в продължителен смисъл “, напомня Робъртс. „ Не мисля, че има някакъв риск това да се случи. "


Реалните закани

Повечето типове гъбички не съставляват опасност за хората, само че някои въпреки всичко предизвикват проблеми. Сред тях са аспергилоза, хистоплазма, бластомицети и кокцидиоза. Те рядко заразяват здрави хора - тези с отслабен имунитет са най-податливи гостоприемници. И през множеството случаи съществуващите противогъбични средства могат да изкоренят инфекцията.
Но рисковете от породени от гъбичките болести не са безобидни. Една от аргументите за това, споделя Робъртс, е възходящата приложимост на антибиотици. 
„ Употребата на антибиотици е голям рисков фактор за гъбични и дрождени инфекции, защото те всъщност унищожават всички положителни бактерии, тъй че гъбичките могат да се опитат да вземат властта “, изяснява той. Друга причина е по-големият брой застаряващи и имунокомпрометирани човеци в популацията. Хората живеят по-дълго, в сравнение с през последните десетилетия. Различни процедури като трансплантация на органи и химиотерапия избавят животи, само че и  отслабват имунната система на пациентите.
Във вселената на „ The Last of Us “ повишаващите се температури карат Кордицепс да еволюира и да се приспособява към температурата на човешкото тяло. Това ненапълно се случва и в действителния живот. Изменението на климата е различен рисков фактор за гъбични болести, които са довели до появяването на обезпокоителен патоген. 
„ Това, което ме тревожи като доктор по инфекциозни болести, е относително нова гъбичка, наречена Candida auris “, споделя Робъртс. „ Тази гъба се популяризира от човек на човек, което в действителност не е докладвано преди. “ 
Идентифицирана за първи път през 2009 година, гъбата вирее чудесно при по-високи температури и предвещава възходящите рискове от разрастващите се гъбични типове. След като C. auris попадне в кръвния поток, той може да аргументи тежки инфекции. 
Други гъбички от семейство Candida са постоянно срещани в здравните заведения, където предизвикват съществени инфекции. Но C. auris тормози Робъртс по три аргументи. Първо, пациентите могат да предадат патогена на други и това да докара до огнища в здравни заведения и домове за възрастни хора. Второ, постоянно е мултирезистентен, оставяйки клиницистите без благоприятни условия за лекуване. И най-после, той е угрижен за новостта на гъбата. „ Появи се преди 10 години, ненадейно, на голям брой континенти “, споделя той. „ Ето за какво считаме, че изменението на климата евентуално е една от аргументите за това. “
Гъбата е записана допълнително от 30 страни. За здрави хора C. auris не е причина за безпокойствие, само че може да е смъртоносна за имунокомпрометираните. 
Въпреки че „ The Last of Us ” е повече небивалица, в сравнение с факт, Робъртс споделя, че с помощта на сериала, хората са почнали да се интересуват повече от вредите, които може да нанесат гъбичните инфекции в нашия живот. „ Сериалът може да не е реален, само че патогени като Candida auris евентуално ще получат повече внимание в този момент и това единствено ще ни помогне “ - споделя той. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР