В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и

...
В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и
Коментари Харесай

Наистина ли се пращат призовки за мобилизация в българската армия?

В пост със фотография във Facebook, получил стотици мнения и споделяния, написа, че " стартира подготовката на пушечно месо ", внушавайки осъществяване готовност за Българската войска и възможното потребление на мобилизираните за непознати ползи (според Фразеологичния речник на българския език " пушечно месо " значи " неосъзната войнишка маса, която бива изтребвана за непознати ползи " ), предава БНР.

Снимката в поста демонстрира уведомление за явяване до 25.01.2023 година в офис за боен доклад към Община Стара Загора за приемане на повиквателна заповед. Известието няма получател, само че попада автограф на разположение, за което в текста написа, че е на цивилния чиновник Зарко Шишманов - специалист в офиса за боен доклад.

Коментари под поста схващат посланието в него като начало на готовност за цивилни в армията на Република България във връзка със комплицираната външнополитическа конюнктура.  

Постът генерира голям брой провокативни мнения.

БНР направи инспекция на въпросното уведомление, като се свързахме с началника на Военно окръжие – Стара Загора полковник Людмил Маринов.

Той удостовери, че известието от фотографията в обществените мрежи е действителен, същински документ, публикуван от офис за боен доклад в Община Стара Загора, с което запасните се викат за връчване на повиквателна заповед. И изясни, че при явяване на запасния в офиса за боен доклад ще му бъдат обяснена повода за връчването на повиквателната заповед, в кой случай може да бъде извикан за осъществяване, както и произлизащите от заповедта отговорности.

Известието обаче не е повиквателна заповед, нито готовност, а част от рутинна процедура за попълване на запасния състав.

" Това са рутинни действия при които се подменят запасните, техника-запас, запас и така нататък Пак желая да уточним - не става въпрос за запасна готовност, това са рутинни дейности, които се правят за замяна на състава... "

" Ние подменяме хората - така наречен запасни, които действително при готовност, при война, ще извършват своите отговорности ", сподели полк. Маринов. Той акцентира, че в случай че в заповедта има някакви задания, те не са отвън територията на България.

Началникът на Военно окръжие – Стара Загора обясни, че към 25 януари 2023 година няма оповестена обща или частична готовност за Българската войска. 

" Ние нямаме такива задания - да правим готовност, все още. "

Проверка в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България показва, че обща или частична готовност може да бъде оповестена само от президента на Република България, което не е реалност към 25.01.2023 година.

Твърдението, че стартира подготовката на пушечно месо, внушаващо осъществяване на готовност за Българската войска е  НЕВЯРНО . Снимката, показваща уведомление за явяване в офис за боен доклад към Община Стара Загора не е фалшифицирана, само че документът е част от рутинна процедура за замяна на запасния състав, а не за постоянния състав на Българската войска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР