В последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse някои респонденти

...
В последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse някои респонденти
Коментари Харесай

Инвеститорите виждат Nvidia като хедж срещу инфлацията

В последното изследване на Bloomberg Markets Live Pulse някои респонденти допуснаха, че най-големите софтуерни акции в Съединени американски щати служат освен като залог за нововъведения, само че и като евентуален хедж против инфлация.

Въпреки че златото от дълго време се счита за обичайно леговище в изискванията на растящи цени, 46% от участниците в изследването към момента го преглеждат като най-хубавата защитна мярка. Почти една трета от интервюираните обаче показват, че софтуерни колоси като Nvidia Corp., Amazon.com Inc. и Meta Platforms Inc. са пожеланият им избор за хеджиране против инфлация.

Това мнение акцентира забележителното въздействие, което тези компании оказват на финансовите пазари в Съединени американски щати, с техния просторен обсег в разнообразни браншове на стопанската система. Способността им да генерират непрекъснати облаги подхранва доверието на вложителите в техния непрестанен напредък, което способства за устойчивото повишаване на цените на акциите им.

Макар че инфлацията в Съединени американски щати се забави от пика си през 2022 година, през последните месеци тя надвиши прогнозите на икономистите и остава над задачата на Федералния запас от 2%. В резултат на това опасенията за инфлацията се резервират измежду вложителите, като 59% от участниците в изследването показват възраждащата се инфлация като главен риск за финансовите пазари до края на годината.

 

Технологичните акции като Nvidia означиха обилни облаги, откогато инфлацията стартира да се покачва, което отразява оптимизма на вложителите за капацитета им за бъдещи облаги. Въпреки това тези компании, както и други акции с напредък, са чувствителни към съмненията на инфлацията и лихвените проценти, защото оценките им зависят в огромна степен от предстоящите бъдещи облаги.

Макар че към една четвърт от интервюираните дефинираха рецесията в Съединени американски щати като максимален риск за 2024 година, държавните скъпи бумаги бяха счетени за по-добър хедж при подобен сюжет спрямо акциите.

Въпреки стягането на паричната политика на Федералния запас стопанската система на Съединени американски щати сподели забележителна резистентност, привличайки приток на капитали заради релативно високата рентабилност на облигациите и продължаващия растеж на корпоративните облаги. Това докара до ново повишаване на щатския $ като сигурна валута, като съвсем три четвърти от интервюираните го избират пред други валути като швейцарския франк и японската йена.

Намаляването на статута на йената като несъмнено леговище се дължи на обезценяването ѝ по отношение на $ и на ултралеката парична политика на Япония. Междувременно търсенето на злато се възвърне, частично заради геополитическото напрежение и напъните на страните да се диверсифицират от $.

Като цяло, въпреки че обичайните активи като златото и държавните скъпи бумаги остават известен избор за хеджиране против инфлация и пазарна волатилност, софтуерните акции се обрисуват като различен вид за някои вложители, които търсят излагане на риск от нововъведения и евентуална отбрана против възходящи цени.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР