В последно време все по-често се говори за използването на

...
В последно време все по-често се говори за използването на
Коментари Харесай

Константин Райков, член на КЗП: Дали дигиталният свят разширява или ограничава избора на потребителя?

В последно време все по-често се приказва за потреблението на изкуствен интелект за изследване на потребителските настройки и държание в цифровата среда. Въпросът е актуалните осведомителни технологии подкрепят ли потребителите в техния избор и уголемяват ли хоризонта на опциите пред тях при извършване на покупки и прилагане на услуги онлайн или се стига до ограничение на свободата им, откакто този програмен продукт - според от заложените му логаритми - предлага на всеки обособен консуматор услуги и артикули, които да закупи. Това сподели по телевизия „ Европа " Константин Райков от Комисията за отбрана на потребителите, който се завърна от интернационална конференция в Хелзинки, отдадена нуждата от усилване ролята на потребителите при избора им във връзка с бизнеса в подтекста на процесите в разрастващото се цифрово общество.

„ Вече не става дума единствено за програмен продукт, който може да възприема нашите дейности или да извършва наши команди, а за някаква форма на „ противоположна връзка ". Говорим за стратегии, които събират информация, проучват я и я изпращат назад ", добави Райков. „ С тях търговците вършат един тип социология, наричана от тях маркетинг - изследват мнението ни въз основа на нашето държание в цифровия свят и ни оферират артикули или услуги, които са близки до нашите разбирания и до нашите настройки ", сподели още той. А това слага едни кавички на свободния избор като консуматори.

Същевременно обаче се обмислят и разновидности за потребление на изкуствен интелект от страна на потребителите за противопоставяне на нечестни практики на търговци. По време на форума във Финландия като артикул на пробно проучване на екип от Европейския академични институт в Италия е бил показан програмен продукт в помощ на потребителя, описа Райков. „ Този изкуствен интелект проучва общите условия на типовите контракти на даден уебсайт, като автоматизирано набира текста, превежда го на 5-6 съществени езика, сканира го и прави бележки по отношение на подозрения за възможни нарушавания на потребителското право в частта неравноправни клаузи или на регламента за отбрана на персоналните данни ", обясни той.

„ Анализът може да бъде цялостен, в случай че се даде достъп от самите уеб сайтове до техния логаритъм, което основава известни компликации, той като това въпреки всичко е интелектуална благосъстоятелност, има авторски права, комерсиална загадка. Така, че - с цел да може да се употребява този изкуствен интелект - би следвало уеб страниците да кооперират. В случая при провеждането на въпросния опит огромните и виновни оператори са съдействали да се стигне до техния логаритъм, с цел да се проведат изцяло нужните проби. Оттук нататък обаче може би би трябвало да се мисли законодателно да бъде посочено като обвързване това за икономическите оператори или като право да се даде на потребителите да употребяват сходни софтуери ", разяснява Райков.

Изводът е, че множеството средства за връзка и благоприятни условия за извършване на покупки допускат и повече неща, които би трябвало да се проучат, хората да бъдат осведомени и тези публични отношение да бъдат сложени в законови рамки. Трудността идва от нуждата законодателството да бъде стабилно и да дава отговор на новите провокации. „ Това значи - когато се сътвори една норма, тя да е годна, както към в този момент съществуващите технологии, по този начин и към тези, които ще зародят след пет-десет години, тъй като един подобен развой на европейско или международно равнище е много дълъг - 5-6 години ", приключи Райков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР