В последно време се наблюдава тенденция сред редица държави, които

...
В последно време се наблюдава тенденция сред редица държави, които
Коментари Харесай

Защо държавите се отказват от долара?

В последно време се следи наклонност измежду редица страни, които желаят да загърбят потреблението на щатския $ и да се насочат към други други възможности.

Зависимостта от $ и като цяло стопанската система на Съединени американски щати слага в неизгодна обстановка някои страни, което ги кара да търсят способи да се борят с превъзходството на актуалната международна аварийна валута.

Но за какво тези страни търсят бягство от валута, която се е потвърдила във времето като международен стандарт?

Долара като международна аварийна валута

Печатането на долари стартира една година след основаването на Федералния запас. От 1914 година доларът се трансформира в международна аварийна валута. Със Закона за Федералния запас се основава Банката на Федералния запас, която да се занимава с проблемите на валутната система.

По време на Първата международна война страните преустановяват златния стандарт, а Съединени американски щати стават фаворизиран заемодател. Споразумението от Бретън Уудс затвърждава статута на $ като аварийна валута.

Президентът Никсън отделя $ от златото, което води до плаващи обменни курсове.

Въпреки съмненията доларът става международна аварийна валута. Днес централните банки държат към 59% от запасите си в долари. Деноминираният в долари дълг отвън Съединени американски щати възлиза на $13.4 трилиона.

Зависимост от $

Въпреки това, в очите на доста страни, света става прекомерно подвластен от щатския $. Нека разгледаме какви са вероятните аргументи.

Политиките на Федералния запас

Експертите допускат, че неотдавнашното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас на Съединени американски щати за битка с инфлацията може да повлияе на световното икономическо възобновяване.

Въпреки това те считат, че стопанската система и финансовите политики на Китай ще бъдат наранени в по-малка степен заради мощното възобновяване на страната след пандемията.

Този месец Съединени американски щати покачиха лихвените проценти с четвърт процентен пункт, като това бе десетото нарастване за малко повече от година. Икономическият напредък в Съединени американски щати се забави през първото тримесечие на 2023 година, което е под пазарните упования.

Банковите разтърсвания и по-високите лихвени проценти може да накарат Фед да прекрати повишението на лихвените проценти. Банковата рецесия в Съединени американски щати може да затегне финансирането и да усили риска от криза.

Очаква се въздействието на повишението на лихвените проценти върху Китай да бъде лимитирано, защото най-населената страна в света претърпява мощен напредък след пандемията.

В кратковременен проект щатският $ може да се ускори, което ще се отрази на юана, само че в дълготраен проект силата на юана ще зависи от вътрешната стопанска система.

Джоу Маохуа, икономист от Everbright Bank, посъветва другите страни да останат бдителни във връзка с евентуалните последствия от продължаващите банкови рецесии и възходящата инфлация в Съединени американски щати.

Дълга на Съединени американски щати

Правителството на Съединените щати е изправено пред забележителен риск да не може да извършва финансовите си отговорности в близко бъдеще, евентуално още през юни.

В скорошен отчет се акцентира рискът от постигане на законоустановения предел на дълга от $31.4 трилиона. Прогнозираният недостиг на федералния бюджет за 2023 година е $1.5 трилиона, което е със $100 милиарда повече от в началото плануваното. Наблюденията сочат евентуален дефицит на данъчни доходи, което ще способства за по-голям недостиг.

Прогнозните данни сочат удвояване на недостига през идващото десетилетие, като до 2033 година той ще доближи $2.7 трилиона. Това може да докара до най-високото равнище на държавен дълг, записано в миналото, като общественият дълг доближи 119% от Брутният вътрешен продукт към края на 2033 година

Налагане на стопански наказания

Икономическите наказания се употребяват все по-често за реализиране на разнообразни цели на американската външна политика. В доста случаи обаче тези наказания отразяват единствено желанията на Съединени американски щати, което води до неподходящи последствия за американските стопански ползи, без да се оказва дейно въздействие върху държанието на задачата. За да се реши този проблем, е от решаващо значение глобите да не бъдат толкоз едностранчиви и да бъдат по-целенасочени към съответния проблем.

Широкото потребление на икономическите наказания съставлява объркващ аспект на актуалната американска външна политика. Санкциите постоянно са обект на рецензии и насмешки, само че все пак те се трансфораха в желан политически инструмент за Съединените щати в епохата след Студената война.

Понастоящем доста страни са обект на стопански наказания от страна на Съединените щати, а този метод закупи известност до степен, в която няколко щата и локални държавни управления ползват свои лични наказания. Също толкоз забележителна е освен честотата на прилаганите стопански наказания, само че и възходящото им значение в границите на външната политика на Съединени американски щати.

Икономическите взаимодействие на Руия и Китай

Както към този момент споменахме, в светлината на опасенията, свързани с преобладаващата позиция на Съединени американски щати в международната финансова система и евентуалната корист с нея за геополитически цели, няколко страни изследват други възможности за понижаване на въздействието на щатския $.

В отговор на икономическите наказания, наложени от Съединените щати и западните страни след нахлуването на Русия в Украйна, Москва и китайското държавно управление си сътрудничат, с цел да понижат зависимостта си от $ и да насърчат финансовото съдействие.

След нашествието през 2022 година се следи доста нарастване на търговията в рубли и юани, която нараства осемдесет пъти. Освен това Русия и Иран работят взаимно по стартирането на криптовалута, подкрепена със злато, както оповестява съветската осведомителна организация “Ведомости ”.

Освен това централните банки, изключително тези на Русия и Китай, получават злато с най-бързи темпове от 1967 година насам, което отразява по-широката наклонност измежду страните да диверсифицират запасите си от $.

Новата валута на БРИКС

Съюзът на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) притегля все по-значителен интерес от голям брой страни по света, които изявяват предпочитание да се причислят към алианса.

Всички те имат една обща цел – понижаване на зависимостта от $.

Страните от групата БРИКС получиха доста икономическо и политическо въздействие през последните години с помощта на бързия си стопански напредък, огромната си потребителска база и все по-настоятелното си наличие на международната сцена.

Въпреки неналичието на публична валута , която да е в обращение в границите на алианса БРИКС, съюзът изследва идея за обща валута сред страните членки. През годините разнообразни политици, икономисти и учени са обсъждали и дискутирали тази концепция. Някои от тях се застъпват за нейното основаване, с цел да се укрепят икономическите връзки сред тези страни и да се оспори доминантността на обичайните международни валути.

Концепцията за валута на БРИКС всъщност съставлява общо средство за продан, което би улеснило търговията.

Поддръжниците на концепцията настояват, че тя ще увеличи успеваемостта на трансграничните преводи, ще понижи валутните опасности и ще насърчи икономическата интеграция сред страните от БРИКС.

Някои даже допускат, че въпросната валута в последна сметка би могла да се трансформира в международна аварийна валута, която да служи като опция на щатския $, еврото и японската йена.

Въпреки че концепцията за валута на БРИКС остава противоречива, няколко фактора биха могли да повлияят на вероятностите за нейното развиване.

Един от основните фактори е степента на политическо и икономическо съдействие сред страните от БРИКС. По-голямото съдействие и консенсусът по основни въпроси биха могли да проправят пътя за въвеждането на обща валута.

Друг основен фактор е развиването на международния финансов пейзаж. Тъй като валутите на нововъзникващите пазари получават все по-голямо значение, а доминантността на обичайните международни валути отслабва, търсенето на валута на БРИКС може да се ускори.

Въвеждането на валутата е обвързвано с провокации, в това число механически и логистични спънки и реализиране на консенсус по отношение на паричната политика и ръководството на валутата.

Заключение

В резюме, доста страни виждат преобладаващата мощ на $ като опасност за международната стопанска система. Въпреки това ще бъде доста мъчно да се откри опция в подобен мащаб, защото никоя от огромните стопански системи нито е способна, нито е подготвена да се нагърби с това да предложи своята валута като такава опция.

Идеята на БРИКС също е надалеч от реализиране, защото би трябвало да мине доста време в изследвания и проби, преди да се видят действителни резултати.

Макар и страни като Русия да натъртват на потреблението на съветската рубла и китайския юан, по-малките стопански системи нямат опция да употребяват локалните си валути заради редица фактори.

На този стадий превъзходството на $ може да се каже, че е неуспорима, макар проблемите на Съединени американски щати.

В последна сметка единствено времето ще покаже дали стопанската система на Съединени американски щати ще се стабилизира и дали $ ще остане още дълго време международна аварийна валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР