В последно време почти всички се сблъскваме с един основен

...
В последно време почти всички се сблъскваме с един основен
Коментари Харесай

Как може лесно да намалим разходите си за храна

В последно време съвсем всички се сблъскваме с един главен проблем - все по-увеличаващи се разноски и все по-ограничен бюджет.

Наред с настоящите сметките за ток или вода, разноските за съществени хранителни артикули станаха в действителност огромни. Затова може да се опитаме да използван някои практични правила, които ще ни помогнат да спестим част от средствата си. Ето какво поучават от Espresso.

Когато решим, че е време да пазарим, е добре да направим предварителен седмичен проект. Може да звучи прекомерно просто и даже ненужно, само че е потвърдено, че съставянето му е един от най-хубавите способи да ограничим разноските за храна. Ако имаме пред себе си списък, ще имаме и по-ясна предварителна визия какво тъкмо да закупим и ще се предпазим да посягаме импулсивно в магазина към това, от което нямаме потребност тъкмо сега.
 Снимка 610584  
Пазаруването в магазини на едро може да бъде в действителност добър вид - хем може да си набавим хранителни артикули от първа нужда, хем това да се случи на по-изгодна цена. Често в тях вършат значителни отстъпки, а и дават карти, които в допълнение могат да понижат цената на стоките.

Добре е да избягваме предварително приготвени и опаковани храни. Макар това да има своя комфорт, в дълготраен проект ще ни излезе много по-скъпо. Защото, в действителност, ние плащаме за приготвянето, нарязването и слагането в комфортните опаковки. А е добре и да се замислим, че пластмасовите торбички и контейнери са непотребни боклуци.

За мнозина намаляването на дневния банкет на месо може да се окаже много сложна задача. И въпреки всичко си коства да създадем опит в тази посока. От една страна, тъй като месото е в действителност безценен артикул, а друга, тъй като ще докара до доста ползи за здравето ни. Храни като бобовите растения, соята и елдата са евтини и в същото време питателни заместители на протеина.
 Снимка 610583
 

Добре е са замислим дали не бихме могли да стартираме да приготвяме консервирани храни - сходно на нашите баби в миналото. Може да отнеме време, само че напъните се отплащат в дълготраен проект. Така освен се икономисват пари, само че и се управляват съставките в храната. Консервирането е изключително икономично, в случай че отглеждаме лична продукция или се запасяваме с плодове и зеленчуци в сезона, в който те са най-евтини.

И това е идващото нещо, върху което си коства да се замислим - да пазаруваме местни, сезонни артикули. Плодовете и зеленчуците в съответния сезон, в който зреят, освен че са по-изобилни, само че са и по-евтини.

А и постоянно огромните вериги понижават драстично продуктите с не толкоз добър търговски вид - тъй като са натъртените или леко смачкани. А в действителност те са напълно годни и подобаващи за консумация.

Бихме могли да се замислим и дали да не приготвяме сами хляба си. Отнема малко повече време - за намиране на подобаваща рецепта или втасване, само че резултатът нормално си заслужава.

Хранителните отпадъци пък оказват въздействие както върху околната среда, по този начин и върху портфейла ни. Затова вместо небрежно да ги изхвърляме, може да се опитаме да ги оползотворим. Например, леко остарелия самун да превърнем в крутони, зеленчуковите останки в бульон, а цитрусовите кори в захаросани лакомства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР