В последно време електромобилите успяха да се докажат и бавно,

...
В последно време електромобилите успяха да се докажат и бавно,
Коментари Харесай

Кой обещава екстремно бързо зареждане за електромобили

В последно време електрическите автомобили съумяха да се потвърдят и постепенно, само че несъмнено усилват пазарния си дял в огромна част от развитите страни, написа автомобилното издание Autoevolution. Състезанието сред производителите на коли към този момент е не дали имат електромобил(и) в гамата си, а по-скоро до каква степен развити са те и съпътстващите ги технологии.

Една от тези технологии несъмнено е времето за зареждане, което всички знаем, би трябвало да е бързо и дейно, с цел да може оптимално доста хора да не помнят за стандартния си автомобил и да преминат на електрически.

Въпреки множеството усъвършенствания в технологиите за бързо зареждане, на които станахме очевидци през последните години, към момента множеството модели изискват доста време, което притежателите би трябвало да прекарат на станцията, преди да продължат пътуването си. Резултатите от време на време са напряко разочароващи, изключително спрямо ултра бързото, налично и дейно пълнене на резервоара на бензинов или дизелов автомобил.

Съществуват доста изследвания за най-бързите зарядни станции на пазара, само че резултатите са много безредни и объркващи. Това е по този начин, тъй като скоростта варира доста според от редица фактори. От друга страна, най-хубавите електрически автомобили във връзка с времето за зареждане са също по този начин и най-екзотичните и скъпи такива. Така да вземем за пример, голямата част от актуалните електрически автомобили въобще не могат да се допрян до резултата на коли от ранга на Lucid Air и Rivian R1T, при които всяка минута на зарядната станция носи 32 км пробег зад кормилото.
 Снимка 650150

А какво ли щеше да стане, в случай че даже притежателите на налични електрически автомобили можеха да се възползват от сходна скорост на зареждане? Пет минути на зарядното за 160 км звучи много примамливо. Така разликите сред времето за зареждане на общоприет автомобил и електрически автомобил ще се размият напълно и смисълът от това да плащаме за скъпо гориво би липсващ изцяло.

Точно това се пробва да реализира компанията StoreDot, която е в бизнеса с литиево-йонни акумулатори за електрически автомобили. Не какви да е литиево-йонни акумулатори, а такива, които могат да се зареждат рисково бързо, без да прегряват и деградират.
 Снимка 650151

Хардуерната част от новата система, която StoreDot назовава с комерсиалното название I-Beam XFC, e извънредно елементарна. Тя се състои от високоефективни електроди, интегрирани в кафези, които от своя страна могат да бъдат внедрени непосредствено в батерията на електрическия автомобил.

Този метод отстранява провокациите, свързани с адаптирането на технологията към сегашната архитектура на електрическите автомобили, което е насочена повече към постигането на по-голям пробег, в сравнение с по-бързо зареждане.
 Снимка 650152

Друга специфична характерност на новата технология е нейната охладителна система. I-Beam XFC разполага с вградено изстудяване, идващо непосредствено от структурата на всяка клетка. Това има куп прерогативи, от които най-важни са неналичието на обособени " горещи точки ", отмерено систематизиране на температурата, както и работата ѝ със свръхвисоко електрическо напрежение.

Добре знае се, че батериите, които употребяват бързо зареждане деградират по-бързо, само че по всичко наподобява, че казусът с решението на StoreDot не е подобен. Това се дължи на нещо, описвано, като " напълно нова химия ", за което не се знае съвсем нищо. От компанията прецизират единствено, че са тествали технологията при 1200 цикъла на бързо зареждане и разреждане, без батерията да понесе каквато и да е вреда и при непрекъснати равнища на заряд.

Всичко това звучи ужасно, само че неприятната вест е, че до момента в който всичко това излезе на пазара, ще би трябвало да изчакаме много време, защото най-малко към този момент планът е концептуален. Все отново от StoreDot твърдят, че фактически имат желание да създадат I-Beam XFC наличен за средностатистическия консуматор. В тази връзка компанията даже се е сдобила с патентите на някои от основните технологии, които са част от плана.

Планира се даже внедряването на въпросната батерия в демонстрационен автомобил, за който към момента не се знае нищо.

Докато чакаме да научим повече за I-Beam XFC, както и по какъв начин компанията евентуално ще промени посоката, в която се развива автомобилната промишленост, можем да гледаме късото видео по-долу. В него се обяснява по наличен метод по какъв начин работи новата технология и за какво тя дава обещание да промени промишлеността напълно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР