В последно време алтернативните млека набират все повече популярност и

...
В последно време алтернативните млека набират все повече популярност и
Коментари Харесай

Растителните млека и кое да изберем

В последно време различните млека набират от ден на ден известност и е все по-лесно да ги намерим по магазините. Бумът им е обвързван на първо място с веган манията, само че и с разпространяването на непоносимостта към лактоза, както и желанието за по-здравословен живот, в който животинските мазнини нямат място.

Така кравето прясно мляко излезе в директна конкуренция със своите (все повече) други възможности. Най-популярните са бадемовото, соевото, овесеното и кокосовото. Можем да си намерим и мляко от коноп, ориз, лен, лешник и кашу, а в чужбина вариантите доближават до 70. Глобалното произвеждане на тези различни артикули непрестанно се разраства, като през днешния ден се прави оценка на към 16 милиарда $.

На кое растително мляко да заложим е въпрос на персонален избор и желания, а ето малко информация за другите типове.

Соево мляко

Именно с него стартира всичко. Една порция от към 220 грама съдържа 110 калории, 95 мг йод, 4.5 грама мазнини, 380 мг калий и 8 грама протеин.
 Снимка 404452

Предимства: Съдържа съвсем толкоз протеин, колкото кравето мляко. Има обаче по-малко калории от пълномасленото и се равнява на обезмасленото. Съдържа белтъчини и аминокиселни, както и лецитин и витамин Е. Съдържа и доста фибри, които ни държат сити за по-дълго, за сметка на по-малко захари.

Недостатъци: Прекалено доста соя може да бъде нездравословна за щитовидната жлеза поради фитоестрогените в състава му. Затова потреблението на соево мляко е добре да се свежда до прибавянето му в утринното кафе да вземем за пример.

Бадемово мляко

Една порция от към 220 грама съдържа 60 калории, 2.5 грама мазнини, 160 мг йод, 1 грам протеин и никакви глутен и холестерол. Използва се най-вече за изработката на зърнени закуски, мюсли и смутита.

Предимства: Натурален източник на калций, магнезий, мед, манган, витамини D и Е. Засилва имунитета, съдържа антиоксиданти, има дезинфекционен резултат, подкрепя нервната система и е богато на фибри. Освен това, можем да си го създадем вкъщи.

Недостатъци: Някои разновидности съдържат прекомерно доста захар и съвсем никакъв протеин.
 Снимка 404453

Мляко от кашу

Една порция от към 220 грама съдържа 60 калории, 170 мг натрий, 30 мг йод, 1 грам протеин и никакви мазнини.

Предимства: Съдържа калций, цинк, витамини D и В12. С потреблението на мляко от кашу си набираме антиоксиданти и флаваноиди, които се борят с образуването на ракови кафези. Олеиновата киселина пък се бори с неприятния холестерол. Полезно е за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система.

Недостатъци: Съдържанието на протеин е прекомерно малко.
 Снимка 404476

Оризово мляко

Една порция от към 220 грама съдържа 120 калории, 2.5 грама мазнини, 8- мг натрий, 23 грама въглехидрати и 1 грам протеин.

Предимства: Алтернатива за тези, които имат нетърпимост както към лактоза, по този начин и към ядки. Най-малко количество мазнини от растителните млека. С него си набираме магнезий, антиоксиданти, фибри и витамини от групата В и Е.

Недостатъци: Протеинът е прекомерно малко, за сметка на въглехидратите, които са като при пълномаслено краве мляко.

Овесено мляко

Една порция от към 220 грама съдържа 130 калории, 2.5 грама мазнини, 150 мг натрий, 24 грама въглехидрати, 4 грама протеин и никакъв холестерол.

Предимства: Високото наличие на протеин, което приближава овесеното мляко до кравето. Богато е и на фолиева киселина, фибри и витамини Е и В. Съдържа и антиоксиданти, които контролират кръвното и холестерола.

Недостатъци: Прекалено доста захари, в множеството случаи - към 20 грама. Те могат да се редуцират, в случай че си вършим млякото в домашни условия.
 Снимка 404484

Кокосово мляко

Една порция от към 220 грама съдържа 4.5 грама мазнини, 70 калории, 40 мг калий. Не съдържа холестерол.

Предимства: Добър източник на фибри, антиоксиданти, витамини, калций, магнезий, цинк, фосфор, натрий и значими аминокиселини.
 Отрова ли е кокосовото масло
Отрова ли е кокосовото масло

Мнението на един академик от Харвард

Недостатъци: Кокосовото мляко не съдържа натрий и протеин. Съдържа доста наситени мазнини, по тази причина не трябва да сe употребява в огромни количества.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР