В последния век броят на пчелите в Европа и Америка

...
В последния век броят на пчелите в Европа и Америка
Коментари Харесай

Как пестицидите увреждат мозъка на пчелите

В последния век броят на пчелите в Европа и Америка е намалял с цели 30%. Основните аргументи за това са климатичните промени, намаляващият брой местообитания на насекомите, както и пестицидите, които се употребяват в земеделието.

От години въздействието върху пчелите на химичните съединения, употребявани за битка с вредителите по насажденията, е обект на научни проучвания. А последното от преди няколко дни ни дава по-голяма изясненост за съответния резултат.

При този опит е употребен нов способ - сканиране на мозъка на 100 пчели . Благодарение на него се доближава и до нови заключения.
 Снимка 469890

Пчелните колонии работят като суперорганизми и когато токсините попаднат в тях, те повреждат освен актуалното, само че и бъдещото потомство.

Храната, нечиста с пестициди, която пчелите работнички носят в кошера, оказва резултат върху дребните пчели и затруднява осъществяването на нормалните им действия на по-късен стадий от живота им.
 Снимка 469891

Някои елементи от мозъка на бебетата пчели остават недоразвити и този резултат е необратим. Така се нарушава способността им да се ориентират вярно и да опрашват растенията дейно. Учените го съпоставят с увреждане на бебето в утробата на бременна жена, написа CNN.
 Пчелите, тяхното значение за планетата и те ли са най-важните същества
Колко живот ни остава, в случай че пчелите изчезнат

Стряскащите прогнози на учените

Това проучване и изводите от него още веднъж слагат пестицидите на челно място против унищожителите на пчелните колонии. А без тези инсекти от земята ще изчезнат десетки типове растения , като краставици, домати, тикви и пъпеши, в случай че не се пристъпи към механично опрашване.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР