В последния възможен ден – днес, т.нар зърнена сделка“ бе

...
В последния възможен ден – днес, т.нар зърнена сделка“ бе
Коментари Харесай

Удължиха зърнената сделка с два месеца

В последния вероятен ден – през днешния ден, т.нар „ зърнена договорка “ бе удължена с два месеца. Това разгласи турският президент Реджеп Ердоган, който е хазаин на договарянията в Истанбул.

Срокът на съглашението за транспортиране на аграрни товари по безвредни коридори през Черно море изтичаше в среднощ, като най-вече от Русия зависеше дали ще бъде удължено, предава Сега.

„ Благодарение на напъните на нашата страна, поддръжката на нашите съветски другари и приноса на нашите украински другари, беше решено да удължим черноморската договорка за зърно с още два месеца “, разгласи Ердоган.

Той добави, че Турция е получила гаранции от „ съветските другари “ за гладко излизане на турските кораби от пристанищата Николаев и Олвия. По думите му неговата страна ще постави всички старания за цялостното осъществяване на договорката.

Малко по-късно съветското външно министерство удостовери удължаването. Това направи представителят на ведомството Мария Захарова, която добави: „ Изкривяванията по осъществяване на зърнената договорка би трябвало да бъдат оправени оптимално бързо “.

Първоначално съглашението сред Русия и Украйна бе подписано през юли 2022 година с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. Според него може безвредно да се експортират по черноморски транспортни коридори украински зърнени храни, което до тогава бе невероятно поради блокадата на украинските пристанища от съветските военни. До договорката се стигна, откакто стана ясно, че преустановяването на износа на зърно от Украйна (един от най-големите производители в света) води до световна продоволствена рецесия.

Черноморската зърнена самодейност (официалното название на споразумението) бе за период от 120 дни с опция за удължение. Такова – с още 60 дни, бе реализирано през март. Но преди седмица договарянията в Истанбул за още един нов период бяха прекъснати, без да се реализира съглашение.

Причината бе, че Русия сложи ред условия, които биха довели до нарушение на наложените върху нея интернационалните наказания по отношение на военната ѝ експанзия по отношение на Украйна. Според непрекъснатия съветски представител Организация на обединените нации Василий Небензя, Москва ще подпише удължение на „ зърнената договорка “, единствено в случай че:

Руската „ Россельхозбанка “ бъде върната в интернационалната платежна система SWIFT;

Бъдат възобновени доставките в Русия на задгранична селскостопанска техника и аварийни части;

Се снемат рестриктивните мерки за обезпечаване и достъп до задгранични пристанища на съветски плавателни съдове и съветски стоки;

Бъдат обновени доставките на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса;

Се разблокират сметките и финансовата активност на съветските компании за произвеждане на торове.

Към момента не е ясно дали някое от тези условия е задоволено, само че в идващите два месеца транспортните кораби ще продължат да транспортират зърно към Босфора. От подписването на „ зърнената договорка “ до в този момент от Украйна по Черно море са били извозени над 30 млн. тона зърнени храни.

Етикети: зърнена сделкаРеджеп Тайип ЕрдоганРусияТурцияУкрайнаЧерно море
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР